IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюлетини със серийни номера ще спират "индианските нишки"

Готови са текстовете на новия Изборен кодекс, предстои да бъдат публично обсъдени, коментира зам. - председателят на НС Мая Манолова

12:06 | 02.09.13 г. 1
Бюлетини със серийни номера ще спират "индианските нишки"

Бюлетини със серийни номера и постепенно преминаване към машинно гласуване са част от предложенията в проекта на Изборен кодекс, които трябва да спрат манипулациите с вота. Кодексът все още не е изцяло готов – текстовете са подготвени, но тепърва предстоят обществени обсъждания по тях, коментира в ефира на ТВ7 Мая Манолова.

Тя обясни, че БСП подкрепя въвеждането на машинно гласуване, защото то ще намали фалшификациите и изборите ще станат по-честни. Манолова обаче допълни, че такава промяна би била драстична за много от българските граждани, които не боравят с машини и компютри.

Според нея на първо време е възможно да се гласува и по двата начина и постепенно да се върви към въвеждането на машинното гласуване.

Идеята за сериен номер на бюлетината пък ще елиминира т. нар. „индиански нишки“ при гласуване. При тази схема избирателите влизат с предварително попълнени бюлетини в тъмната стаичка. Това може да бъде пресечено чрез сериен номер на бюлетината, който след проверка от страна на комисията ще бъде премахван, за да бъде запазена тайната на вота.

Що се отнася до избирателната система – в проекта за Изборен кодекс са посочени два варианта – немската система – със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати, както и пропорционална система с преференции.

„Хората ще имат по-голям интерес да дадат своя вот, ако от тях зависи кои лица ще влязат в следващия парламент“, коментира още Манолова и посочи, че се надява депутатите да изпълнят обещанията си и да подкрепят мажоритарния вот при гласуването за нов Изборен кодекс.

Едва ли ще има промяна в изборния праг, стана ясно още от думите на председателя на временната парламентарна комисия, натоварена да изработи Изборния кодекс. „Тези, които протестират днес, са непредставените в парламента. Те нямаше да влязат и при бариера от 3%. Ситуацията най-общо щеше да бъде същата“, заяви Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Лица, които НЕ живеят в законни жилища, НЕ са плащали данъци, извършили са криминални престъпления или са излежавали присъди последните 5 години или НЯМАТ поне средно образование, да НЕ гласуват.Купуващи гласове - в затворът, продаващите гласът си да бъдат лишени от избирателни права завинаги.Поредни номера, машинно гласуване - глупости - приемете горепосоченият закон и край на изборните манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още