IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 август

07:45 | 29.08.13 г.
Преглед на печата за 29 август

Забраната за цигарените гилзи отпада

в. Капитал Daily

Ако изобщо някога сте се съмнявали, че законите се правят не за хората, а според хората (в повечето случаи - според бизнеса им), вече нямате основания за раздвоение. Доказва го поредицата промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която ще продължи и тази есен: даден продукт може да е забранен или пък да е разрешен - зависи кой го произвежда. С поредните корекции в ресорния закон Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) предлага да се отмени забраната за производство и продажба на цигарени гилзи, която беше въведена миналото лято.

Всъщност единствената разлика в ситуацията на пазара оттогава досега е, че най-голямото предприятие за такива заготовки вече е купено от собствениците на "Булгартабак" - групата около Цветан Василев, Делян Пеевски и притежателите на "Винпром Пещера", а преди беше на кръга около акционерите на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчийски.

Оставката на Порожанов може да забави работата по европрограмите

в. Капитал Daily

Очакваните вече от няколко дни кадрови рокади във фонд "Земеделие", които първоначално трябваше да засегнат само заместник-директорите, добиха неочакван завой във вторник вечерта, след като стана ясно, че оставка е подал ръководителят на институцията Румен Порожанов. Фактическото решение за освобождаването му от поста трябва да бъде взето на заседание на управителния съвет на фонда, което по неофициална информация на "Капитал Daily" ще се състои днес. Обявените досега мотиви за напускането на Порожанов са лични. На този етап не е ясно и кой ще заеме мястото му, но най-вероятно това ще бъде някой от готвените за бъдещи заместници в институцията.

След интензивните кадрови промени в изпълнителната власт в последните седмици бе въпрос на време такива да последват и във фонд "Земеделие". Институцията е ключова за сектора и управлява много голям ресурс (виж графиката). Очакванията обаче бяха промените да засегнат ръководството само на ниво заместници, както и някои директори на отдели в институцията. Вестник "Стандарт" дори цитира земеделския министър Димитър Греков, според когото с постовете си ще се разделят някои от заместник-директорите във фонда, без даде информация нито кои ще са те, нито кои ще са новите ръководители.

Желев поема митниците от понеделник

в. Стандарт

Назначението на Кирил Желев като шеф на Агенция "Митници" ще стане до дни, научи "Стандарт" от високопоставени правителствени източници. Желев бе зам. финансов министър при Тройната коалиция с ресор данъчна и митническа политика. Досегашният митничар номер 1 Ваньо Танов бе освободен със заповед на финансовия министър Петър Чобанов точно преди седмица. Но Желев не бе назначен веднага. Вчера соцлидерът Сергей Станишев заяви в прав текст, че БСП е недоволна от бавната смяна на висши чиновници на национално и местно ниво. "Дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително на този етап и като партия имаме критики", заяви Станишев.

Отменят дългия престой в болница

в. Стандарт

Минималният престой в болница да стане препоръчителен вместо задължителен. Това ще поиска Българският лекарски съюз на предстоящите преговори със здравната каса за нов Рамков договор, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. По този начин нито пациентите, нито болниците ще са санкционирани, ако престоят в клиника не се спазва.

В момента има задължителен минимален престой обикновено от 3-5 дни в болница. Ако пациентите си тръгнат по-рано, трябва да платят лечението си. Причината е, че нарушават правилата и касата не плаща на клиниките. ВАС обаче е на път да отмени санкциите за пациентите, които са заложени в наредба на здравното министерство.

Китайци правят дървени въглища в Златарица

в. Стандарт

Китайци ще правят модерна фабрика за екологични дървени въглища в Златарица. Преди дни те са се сдобили с рушащи се складове до железопътната гара в балканското градче. Ин Пейрун и Ли Дзинуън броили на общината 171 200 лв. за трите полуразрушени халета с обща площ от 6222 кв. м и земята под тях. От фирмата им "Екоинвест 13" ООД смятат да инвестират над 600 000 долара в новото производство, каза кметът Пенчо Чанев. В момента върви проектирането на фабриката по всички екологични стандарти. След корейците, които направиха фотоволтаична централа, китайската фабрика за дървени въглища е втората чуждестранна инвестиция в Златарица.

Европарите не стигат за “Хемус”

в. Стандарт

След намаляване на очаквания бюджет по оперативните програми за следващия програмен период 2014-2020 г. е ясно, че европарите няма да стигнат за изграждане на магистрала "Хемус". Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева пред ТВ7. Обмисля се и вариант за изграждане на пътя между София и Варна или на отсечки от него чрез публично-частно партньорство, ако има икономически интерес към участъците и достатъчно трафик по тях, допълни министърът.

Правосъдното министерство иска над 1 млн. лв за ремонт отпреди 12 години

в. Сега

Министерството на правосъдието иска да му бъдат отпуснати над 1 млн. лв., с които да плати за ремонт на Съдебната палата в София, договорен още през 2001 г. Това става ясно от проект на постановление, качен на сайта на ведомството. Става дума за ремонта, извършен от фирмата "Енемона" АД. С нея първоначално бе сключен договор от Върховния касационен съд (ВКС) за ремонт на сутерена, партера и първия етаж. Впоследствие обаче чрез анекси ремонтът се прехвърли и върху останалите етажи на палатата. През 2007 г. ВКС бе заместен като страна по договора от министерството.

Според постановлението министерството дължи 1 087 314 лв. Тази сума е присъдена на фирмата от Арбитражния съд при Българската стопанска камара. Това се е случило през 2011 г. Следващата година обаче министерството е обжалвало решението пред ВКС с мотива, че спорът не може да се разрешава от арбитраж, тъй като подобна клауза не е предвидена в договора помежду им.

Издадени са 28 лиценза за цифрова телевизия

в. Сега

Общо 28 цифрови лиценза са издадени на различни телевизионни програми и те имат право на разпространение в цифровия ефир. Това съобщи председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов на пресконференция в Пловдив вчера. Все още не се знае кога всички тези 28 програми ще се излъчват, защото те първо трябва да се договорят за цени с т.нар. мултиплекси, на които телевизиите плащат за разпространението. Първоначално от ноември, когато аналоговата телевизия трябва да спре, ще има свободен достъп до 9 канала, сред които са Би Ти Ви, Нова, ТВ7, News7, Bulgaria On Air и програмите на БНТ.

Според председателя на СЕМ политическият контекст у нас се е отразил и на цифровизацията, и на избора на генералните директори на БНТ и БНР. Техният подбор е трябвало да бъде съобразен с факта, че цифровизацията е предпоставка за постепенното въвеждане на нови допълнителни услуги. Лозанов съобщи, че са обсъждани идеи за нов спортен, културен или детски канал на националната телевизия. С цифровата тв ще са достъпни и интерактивни функции като полиекрана, на който зрителят може да гледа какво се предава едновременно по няколко канала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още