IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ обмисля вот на недоверие заради непрозрачни назначения

Партията видя конфликт на интереси и при министър Десислава Терзиева

18:37 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Ненков и Лиляна Павлова. <em>Снимка: ГЕРБ</em></p>

Александър Ненков и Лиляна Павлова. Снимка: ГЕРБ

Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, обяви на пресконференция бившият регионален министър Лиляна Павлова. 

Основният довод за евентуалния вот на недоверие е непрозрачността при назначенията на ръководни постове в държавните структури, поясни тя.

По време на брифинга депутатът Александър Ненков се възмути от "дебелокожието на управляващите" заради рокадите по високите етажи на държавната администрация. Според него е имало хора, които не знаели, че са назначени, включително „един зам.-министър”.

„Корупционната схема 3-5-8 излиза, че е по-прозрачна от начина, по който в момента се назначават хора в администрацията. Ще ги призова да не се правят, че работят в името на народа, а да си подадат оставката. Те постоянно говорят за прозрачност, а каква е реалната ситуация?", попита той.

"За 3 месеца успяха да направят от парламента най-скъпоструващия затвор. Това е олицетворението на прозрачност. Какво стана със Закона за ДАНС? Говорим за Избирателен кодекс, но някой виждал ли е едно изречение от този кодекс или някакви параметри от него?", каза още Ненков.

Той обясни, че ГЕРБ преди месеци напуснали пленарната зала заради нежеланието на депутатите да имат нещо общо с управляващите и техните "абсурдни" решения.

На свой ред Лиляна Павлова аргументира решението от вчера – ГЕРБ да се върне в пленарната зала от началото на септември. Тя посочи, че колегите й имат много внесени законопроекти. Освен това те ще настояват не само за участие в комисиите, но да са в ръководствата им. 

Павлова коментира и другата гореща тема от последните дни – назначаването на нов директор на Агенция "Пътна инфраструктура". По думите й заради конфликт на интереси при новия шеф Стефан Чайков има потенциален риск от спиране на евросредствата. Тя посочи, че според Търговския регистър Чайков има участие в 12 фирми, а според Закона за пътищата това било забранено за ръководството на АПИ.

С това назначение аферата "Батко и Братко" се завръща с пълна сила, твърди Павлова по повод подписания вчера от Чайков договор за обходен път на Монтана на стойност 50 млн. лв. с европейско финансиране.

От ГЕРБ сигнализираха и за евентуален конфликт на интереси при министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, чийто съпруг пък бил председател на асоциацията на всички черноморски концесионери. 

"Предстои около 20 договора за управление и стопанисване на морски плажове да бъдат проверени в следващите седмици и месеци. Това, което видяхме като обявени политика от МРР през последните дни, е, че те не приемат политиката за отдаване под наем на морски плажове, а договорът трябва да бъде само за концесия. Отново влизаме в хипотезата за евентуалния конфликт на интереси", твърди Павлова.

Още новини за българската политическа сцена четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още