IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Европейските средства не решават проблемите на икономиката

Няма политическа чистка - сменят се назначени от ГЕРБ, които нямат нищо общо с професионализма, категоричен е лидерът на БСП

17:03 | 28.08.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Станишев: Европейските средства не решават проблемите на икономиката

От Камелия Цветанова, Dnes.bg

„Трябва да сме наясно, че дори и при пълно усвояване на евросредствата, няма как те да решат проблемите, защото не са повече от 2% годишно разпределение от брутния вътрешен продукт“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в сградата на „Позитано“ 20, по време на която бяха представени приоритетите на партията за новия политически сезон.

Един от най-важните са преговорите с Брюксел за новия програмен период (2014 – 2020 година). 

„Трябва да се подходи прозрачно и ще очакваме и правителството, и всяко министерство да проведе публични дискусии за приоритетите“, заключи Станишев и обясни, че трябва ясно да бъдат описани кои секторите от икономиката искаме да развием, кои проблеми в инфраструктурата искаме да решим, кои социални проблеми в здравеопазването, образованието искаме да преодоляваме с подкрепата на европейското финансиране.

Социалните приоритети
са водещи за левицата и ще настояваме за скок на минималната работна заплата още през октомври, увери още той.

БСП ще настоява и дискусията за бюджета за следващата година да започне през септември. Само така неговите параметри ще са по-ясно очертани. Подходът към бюджета за следващата година не може да е технократски от гледна точка на исканията на отделните министерства, той трябва да е политически и да е разпределен справедливо, за да може да реши най-много проблеми, коментира лидерът на левицата.

Заради това от БСП ще търсят диалог със съсловните организации и с Националното сдружение на общините.

Левите депутати ще продължат работа по изборното законодателство, законите за горите и земите, закона за енергетиката за допълнителна защита на потребителите. „Ние констатирахме над 60 закона, които създават изкуствени монополи и привилегии на отделни икономически субекти и ще продължим премахването им“, обясни още Станишев.

По негови думи предстоят анализи, които да позволят намаляването на цената на водата и на парното, както това се случи с цената на електрическата енергия.

От БСП отрекоха да правят политическа чистка, въпреки множеството уволнения в последните седмици. Станишев обясни това с с обстоятелството, че част от промяната, която искат социалистите, се отнася и до кадровата политика, и с факта, че е имало откровени политически назначения по времето на Бойко Борисов, които „не са имали нищо общо с професионализма“.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Ей на това му се вика наглец!Нали Ти Станишев ЛИЧНО подписа Лисабонския договор с Калфин и Първанов!Не знаехте ли, за какво става дума?Че има капани, има! И кой ги заложи! Ти и твоите приятелчета!Не, че и друг нямаше да го направи лижейки ***, но нали Ти само това "работиш", ПолИтик!Да беше поне с руснаците, да не ме е яд! Яли сме им попарата, но американската корпорация не е по-малко страшна!Изобщо, пак го казвам, ревах, когато влязохме в ЕС!Защото си беше ясно, какво ще стане! И то стана!С нашите герои ни изцедиха окончателно, но не завинаги, както се надяват!Оставка!Правителство без партии, както е направил Кимон Геотгиев на времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Притеснява ме това, че виждам толкова много коментари, които съдържат фрази от сорта на "единствената причина", "единственото решение". Твърде тясно мислите, господа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Sakamano
преди 10 години
Ами ако получаваме повече отколкото даваме? Това не е ли далавера? То е ясно, че ако можехме да работим като китайците, евросредствата нямаше да ни трябват. Те са за мързеливци - също като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Явно са му дали да разбере, че с това правителство и при това управление ще видим европари през крив макарон, та затова вика: "Гроздето е кисело".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Ти нещо за търсене и предлагане да си чувал?Единствения начин да се качи цената на труда е да има повече работодатели. А те ще дойдат като видят, че законите се спазват.Докато политиците правят кадрови грешки в стил Пеевски, пускат *** идеи в стил супермаркетите да не работят събота и неделя - работодателите ще стоят настрани и ще изчакват.Така, че ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 10 години
и казваш с закон да задължим фирмите да отчисляват ман къв си процент за фрз ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
има дисбаланс в съотношението заплата/производителност на средно-европейско ниво спрямо нашето съотношение. Т.е. за производителността, която дава българина, заплатата му е 3-4 пъти по ниска, спрямо тази на средният европеец. причината за този дисбаланс е една- печалбите на фирмите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 10 години
Ти ли ще определяш кой печалби са разумни и кой не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Станишев: Европейските средства не решават проблемите на икономиката===========================================================Тук е напълно прав! Аз за това съм говорил много пъти- еврофондовете няма да решат проблема със заплатите! Проблема със заплатите се крие в....печалбите на фирмите...там е заровено кучето, и именно в печалбите на фирмите има резерв за минимум 30%-но безпроблемно увеличение на заплатите, без това да се отрази на цената на крайният продукт! Печалбите на фирмите в България са далеч от разумните европейски заплати, т.е. далеч от 10%... и това трябва да се промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още