IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът остава притеснен от икономическата нестабилност

Строителните предприемачи обаче отчетоха намаляване на броя на клиентите, които бавят плащанията, показват анкетите на НСИ

11:53 | 28.08.13 г.
Бизнесът остава притеснен от икономическата нестабилност

Общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, показаха анкетите на Националния статистически институт (НСИ) през август. Данните показват понижение на показателя единствено в промишлеността.

Като цяло компаниите в страната от различните икономически сфери се притесняват основно от несигурната икономическа среда, финансови проблеми и свитото вътрешно търсене. За компаниите от сектора на търговията на дребно именно притесненията за ограниченото търсене се засилват през август. За сферата на услугите притесненията са и по отношение на засилващата се конкуренция в бранша.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4,7 пункта в сравнение с юли, като основна причина са по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността  през следващите три месеца са по-резервирани.

Относно продажните цени в бранша по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 2,4 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията, съобщават още от НСИ. Строителна активност се подобрява, а очакванията за следващите три месеца остават благоприятни. Предприемачите отбелязват и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Продажните цени в бранша преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 1 пункт в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията.
Подобряват се и мненията за обема на продажбите през последните три месеца, като и очакванията за следващите три месеца са по-благоприятни. Анкетата регистрира и повишен оптимизъм в прогнозите на търговците по отношение на поръчките към доставчиците.

Очакванията на мениджърите за продажните цени в търговията на дребно са за запазване на равнището им през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се увеличава с 6,6 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Относно продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да  останат без промяна през следващите три месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още