IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчогледът се изкупува на цени под себестойността, твърдят зърнопроизводители

Преработвателите не са готови да прогнозират спад в цената на олиото, съмняват се в опити за картел

13:55 | 27.08.13 г.
Слънчогледът се изкупува на цени под себестойността, твърдят зърнопроизводители

Асоциацията на зърнопроизводителите има съмнения за картелно споразумение, което диктува ниските изкупни цени на слънчогледа у нас. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов пред БНР. 

Заради добрата реколта цените на слънчогледа бележат спад в целия свят, признава Вукодинов.

„В България са още по-ниски цените и даже се съмняваме дали няма и някакви опити за картел, защото цени от порядъка на 460 лева за тон са далеч под себестойността при положение, че миналата година изкупната цена на слънчогледа беше от порядъка на 900-920 лева в началото на кампанията“, твърди той.

Въпреки резкия спад в цените, преработвателите не са готови да прогнозират спад в цената на олиото. Отричат и подозренията за картел. Яни Янев, председател на сдружението на производителите на растителни масла, препоръча на зърнопроизводителите да продават стоката си за експорт, ако цените на външния пазар са по-високи.

"Повечето произведен в България слънчоглед по принцип всяка година се изнася", припомни Янев. Затова според него не може да се говори, че преработвателите определят цените на зърнената култура.

Жътвата на слънчогледа започна в Южна България, също и в областите Разград, Добрич и Силистра. Средният добив на места достига 300 кг/дка, като цяло се очаква по-добра реколта от миналогодишната.

В началото на жътвата в Добричко търговците предлагаха по 550-600 лева за тон при 900-980 лева година по-рано. Производители от Южна България посочиха, че търговците им предлагат около 470-490 лв./тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още