IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Темпото по усвояването на европейските пари не бива да бъде губено

Механизмите за финансиране за новия програмен период ще бъдат по-сложни и няма нито един сигурен евроцент, предупреждава бившият министър

20:58 | 22.08.13 г. 4
Т. Дончев: Темпото по усвояването на европейските пари не бива да бъде губено

„Темпото по усвояването на европейските пари не бива да бъде губено. Абсолютно некоректно е да се казва, че сме ощетени. Предвиденото за Кохезионния фонд за този програмен период беше 6,9 млрд. евро, за следващия е над 7,126 млрд. евро“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият министър по управлението на евросредствата Томислав Дончев.

Той допълни, че механизмите, по които ще става усвояването, ще бъдат по-сложни и няма нито един сигурен евроцент. „Заради това ще трябва доста да се поработи. Има и нови изисквания. Ако например нарушим изискванията за размера на дефицита, ще бъде спряно финансирането на България. Това ще стане и ако не се правят реформи в сектори като образование и здравеопазване, за които са предвидени средства. При незадоволителни резултати също ще бъдем санкционирани“, поясни Дончев.

Относно новия програмен период, той заяви, че правителството има едно добро наследство и му предстои отговорна работа по детайлите в Договора за партньорство.

Според него Агенцията за държавна финансова инспекция проверява само онези обществени поръчки, за които има съмнения, че са компроментирани. Затова е нормално и резултатите от проверките да показват, че има нередности при 40% от ревизираните търгове.

В системата за управление на еврофондовете не трябва да има резки завои и "политическа метла", каза още Дончев. Той бе категоричен, че експертите, които са създадени в последните 10 години, трябва да бъдат пазени и ценени.

„Не е случайно, че в най-бедния регион – Северозападна България, има най-малко усвоени европейски средства. Там няма достатъчно административен капацитет. Именно затова е добре да се намери вариант, при който да бъде осигурен гарантиран дял“, каза още бившият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Дано усвоим повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 10 години
Най-смешното е че тоя филм вече сме го играли :):) В периода 1970-1984 Българската икономика реално е на помощи от СССР по тайно споразумение между Живков и Брежнев основно под формата на суровини . С идването на власт на Горбачов помощите са прекратени, а българската икономика фалира за 4-5 години :)Извода - когато си на помощи си 100 % зависим от кефа на този който ти ги отпуска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Аз съм на мнение, че не трябва да се гледа на парите от Европа като на единственото средство да се развива икономиката. Тези пари трябва да са просто една "допълнителна помощ" към икономиката на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още