IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ глоби ТЕЦ "Свилоза" с 500 хил. лева заради замърсявания

Централата беше посочена от министъра на околната среда като една от неспазващите нормите за замърсяване на въздуха

15:47 | 21.08.13 г.
МОСВ глоби ТЕЦ "Свилоза" с 500 хил. лева заради замърсявания

Заради замърсявания със серен диоксид и прахови частици Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Тървоново наложи глоба от над 484 хил. лева на ТЕЦ „Свилоза“, става ясно от справката на министерството на околната среда за нарушенията през юли.

Централата не за първи път нарушава нормите – заради замърсявания през цялата 2012 година в началото на юли на собствениците беше наложена глоба от 100 хил. лева.

Българските предприятия засега не успяват да се вместят в лимитите за замърсяването на въздуха и в началото на годината Брюксел започна наказателна процедура срещу страната за това нарушение на европейското законодателство.

Сред предложенията на Министерския съвет в тази насока са увеличаване на мерките за сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра. Конкретните мерки бяха дискутирани на редовното заседание на Министерския съвет миналата сряда. Тогава и ТЕЦ „Свилоза“ беше посочен като една от централите, които не изпълняват предписанията.

Общо 12 ТЕЦ-а нарушават нормите, коментира тогава министърът на околната среда Искра Михайлова.

Като цяло през юли 16-те регионални инспекции по околна среда и водите са извършили 1815 проверки, съобщават от МОСВ. Наложените санкции са 26, като глобата за ТЕЦ „Свилоза“ е в най-голям размер. За нарушение на нормите за допустими емисии със 100 хил. лева е глобена фирмата „Кроношпан България“, разположена в Бургас. От МОСВ уточняват, че нарушението не е свързано с разпространение на неприятни миризми от дейността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още