IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриването на пътен възел "Яна" беше помрачено от тежка катастрофа

От ГЕРБ поискаха оставката на регионалния министър и на цялото правителство заради тежкия инцидент

14:29 | 19.08.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Катастрофа помрачи откриването на пътен възел &quot;Яна&quot;<em>. Снимка: БТА</em></p>

Катастрофа помрачи откриването на пътен възел "Яна". Снимка: БТА

Връзката между столичното околовръстно шосе и магистрала „Хемус“ беше открита само с молебен и водосвет - без официална церемония, както беше по план, заради тежък пътен инцидент в района. При сблъсък между три ТИР-а и четири леки автомобила загинаха двама души, а петима са ранени и настанени в болнични заведения, гласи официалното съобщение на МВР.

Катастрофата веднага предизвика коментари от страна на ГЕРБ заради забавено отваряне на пътния участък. В петък, по време на извънредното заседание на Народното събрание, бившият премиер Бойко Борисов обърна внимание точно на този пътен участък. Според него строителните работи са били готови, но откриването се е бавело.

В отговор от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обясниха, че се очаква Акт 15, който беше издаден от комисия, работела през през почивните дни.

Заради тежкия инцидент от ГЕРБ изпратиха до медиите официалната позиция на Бойко Борисов, с която днес той поиска оставката на регионалният министър Десислава Терзиева и на цялото правителство. „Хора, чиито егоизъм и самолюбие са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България“, заявява той, припомняйки огромните задръствания в участъка, блокирали в последните месеци за часове излизащите и влизащите в София.

Според ръководителя на АПИ Лазар Лазаров обаче катастрофата не е свързана с ремонтирания участък и не огромните задръствания са причина за нея. Сблъсъкът е станал на стария участък на пътя, малко над моста на село Елешница, обясни той, цитиран от агенция „Фокус“.

Връзката на автомагистрала „Хемус“ със Софийския околовръстен път – пътен възел „Яна“е  обща дължина от 8,46 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус А2“ – с водещ партньор „Трейс Груп Холд” и партньори хърватската „Конструктор инженеринг” АД, както и „СК-13 Пътстрои” от Перник. Стойността на договора е 38,3 млн. лева с ДДС.

Строителният надзор е осъществен от „Трансконсулт – БГ”, припомнят от АПИ. Договорът им е за 181хил. с ДДС. Авторският надзор на директното трасе е на „Пътпроект”, като стойността на техния договор е за почти 112 хил. лева с ДДС.

По проекта са изградени директно трасе на АМ „Хемус“, пътен възел с път I-6 при км 1+450; пътен възел „Яна“, реконструирани са път за сметище с надлез над автомагистралата, път Долни Богров – Ботунец при с подлез, път Ботунец – Горни Богров с надлез, мост над р. Лесновска с три отвора и т. н. Построени са и 29 малки съоръжения – водостоци и дюкери. Край село Горни Богров е поставена необходимата шумозащитна стена.

Обектът е част от Трансевропейския транспортен коридор №ІV. С новия участък АМ „Хемус“ се свързва с Околовръстния път на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
След Пеевски така и не можаха да намерят смислен аргумент, за да поискат оставката на правителството. Сега за всяка катастрофа по българските пътища ще е виновен Орешарски....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
И тоя е бил премиер...Жалко, жалка картина е Бойко. Да си прави ПР акции за сметка на жертвите в катастрофата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Бойко тотално сдаде багажа. По-добре няколко месеца да не се изказва и да даде път на други оратори от ГЕРБ, просто ги задушава всички с изказванията си.. Май е най-добре като Доган. Тихо и спокойно да си води партията, без да се показва много много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 8
vzhekoff
преди 10 години
Аз имам едно питане - при положение, че се кара на път без А15 и А16, който път де-юре е незаконен, ще изплатят ли застрахователите застраховката, при положение, че се кара на "незаконен" път ? Не визирам конкретната катастрофа, а чисто принципно - щото ББ все се пъне да се кара по пътища без А15 и А16. Отделно - прибързаното издаване на А15 и А16 не е ли загуба за възложителя, ако изпълнителят не е свършил всичко или не е качествено ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 11
SSIW
преди 10 години
"А опитите на ББ да ги намесва като убийци са безумни..." не са безумни опитите му, това е най-долна проба политически ПР от негова страна, респективно - гавра с паметта на жертвите, Бог да ги прости хората :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 13
kriza64
преди 10 години
Това е човешка трягедия. Не съм привърженичка на правителството, но в този случай политиците не са виновни. А опитите на ББ да ги намесва като убийци са безумни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 35
bgMan
преди 10 години
***, гадна, алчна и самовлюбена комунистическа ***.Крадци и мафиоти излъчиха правителство.От правителството на Орешарски вече са и убийци.ОСТАВКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още