IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 август

07:43 | 19.08.13 г.
Преглед на печата за 19 август

Банките свиха мрежата си
В. Капитал Daily

В синхрон с тенденцията в Европа и българските банкови клонове и служителите им намаляват в кризата. За четири години - от края на 2008 г. до края на миналата година, мрежата на най-големите и активни банки в страната се е свила с 8.24%, а работещите там са намалели с 4.41%. Това показват публично достъпни данни от годишните доклади на съответните банки за 2008 г. и 2012 г., както и подадена информация от самите институции. В проучването на "Капитал Daily" са подбрани най-големите десет банки по активи, както и тези, които развиват активно бизнеса си. Така се стига до половината от общо 24 кредитни институции в България (в страната има и 6 клона на чужди банки).

Превозите за Русия с банкови гаранции
В. Стандарт

Превозите на стоки с камиони за и през Русия вече може да стават само с банкови гаранции. За това алармираха уплашени спедитори и превозвачи. Повод за притесненията им е документ на Федералната митническа служба на Русия (ФТС) от 4 юли, според който от 14 август превозът на стоки ще става "при условията на обезпечаване спазването на митническия транзит с прилагането мерки", упоменати в Митническия кодекс. Причините, според документа на ФСТ, са зачестилите случаи на недоставяне на стоки, превозвани под прикритието на карнети ТИР. На практика това е денонсиране на Конвенцията ТИР от страна на Русия, коментираха спедитори.

Махат звездите за ресторанти
В. Стандарт

Категоризацията на ресторанти и барове да отпадне предвижда кабинетът. Причината е, че от тази възможност са се възползвали едва 2781 заведения при регистрирани 31 435. Идеята е част от пакета мерки за облекчаване на регулаторната тежест за бизнеса, изготвен от вицепремиера Даниела Бобева. Предстои публичното й обсъждане. Според хотелиери обаче махането на звездите ще е пагубно за бранша. Реформата ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика, предупредиха от хотелиерите в Слънчев бряг.

Димитър Греков обеща електронен регистър на земеделците
В. Сега

Нова идея за подпомагане на родните производители - електронен регистър, обяви през уикенда земеделският министър Димитър Греков. До 1 октомври в него трябва да се включат всички земеделските производители. Така те щели да излязат на открито - да се знае кой какво произвежда и какъв е пазарът. Целта на регистъра е да се получи точна информация за количествата на земеделската продукция, за да може тя да се предложи на големите търговски вериги.

Иззетият резерв на здравната каса е изхарчен за текущи разходи
В. Сега

С прехвърлените над 1.3 млрд. лв., натрупани от здравни вноски като резерв на здравната каса, са плащани текущи разходи и са покривани бюджетни дефицити. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов, след като две години бившите управляващи от ГЕРБ твърдяха, че парите си стоят в държавния резерв, защото са необходими за достигане на законовото минимално ниво на резерва. "За съжаление, първоначалното прехвърляне на 1.319 млрд. лв. и усвояването им за текущи бюджетни разходи през следващата година и използването им като цяло за източник за финансиране на дефицита в бюджета, лиши от възможността да се мисли в посока реформа в здравеопазването и от средствата, които щяха да са необходими за тази реформа", заяви Чобанов.

Разследващите още не знаят дали НКЖИ е източвана
В. Сега

Прокуратурата все още не знае дали Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е била източвана. Въпреки че разследването по този случай се точи почти две години, резултати няма. Това стана ясно от отговор на Софийската градска прокуратура на запитване на "Сега". Разследването за източване на НКЖИ започна през декември 2011 г. Тогава бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че дружеството, което отговаря за гарите и релсите, е било източвано от хора, свързани с бившия столичен общински съветник от листата на ГЕРБ Илия Илиев.

Чужденците масово разпродават имотите си в Търново
В. Новинар

Все повече чужденци разпродават имотите, които са закупили преди няколко години в района на Велико Търново. Тенденцията е от последната година. Руснаците дори предлагали имотите си със значителни отстъпки в цената само и само за да го продадат. Като причини за желанието им да се отърват от собствеността си е животът в България, който вече не им допадал чак толкова. Често те идвали с прекомерни очаквания за живота в България, които впоследствие не се оправдават и те трудно успявали да се приспособят към действителността тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още