IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Иванов: Европейските средства могат да развият бизнеса, не да го спасят

Евросредствата са само един от начините за подобряване на икономиката, коментира експертът от Българската асоциация на консултантите по европейски програми

18:52 | 18.08.13 г. 1
Евгени Иванов: Европейските средства могат да развият бизнеса, не да го спасят

Фирмите трябва да гледат на европейските средства като възможност за развитие на бизнеса си, а не като спасение за него, коментира в ефира на Bulgaria On Air  Евгени Иванов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Това важи и за икономиката, допълни експертът.

Той отбеляза, че финансирането на проектите е първият риск пред изпълнението им и усвояването на средства по европейските програми. Иванов посочи, че компаниите се нуждаят от оборотни средства на всички етапи от изпълнението на проекта- от стартирането до края.

На второ място идва административният риск, който е свързан с разглеждането на проектите. Евгени Иванов даде за пример Програмата за развитие на селските райони, при която разглеждането на проектите в момента се случва в рамките на една година.

„За този период може да изчезне необходимостта от финансиране”, посочи експертът.


Той допълни още, че за да бъдат усвоени средствата от изтичащия програмен период, на месец трябва да бъдат изплащани по около 215 милиона евро. Това е два пъти повече в сравнение с разплащаните суми от 2009 година досега.

„Друг проблем е, че от 1 януари 2014 влизат в сила новите оперативни програми, когато ще се включи още една необходимост от финансов ресурс. Тогава може да се окаже, че ще трябва да се усвояват около 300-400 млн. евро”, коментира Иванов.

Според Кирил Величков, ръководител на управление „Европейски проекти и финансови институции” в СИБАНК, за да избегнат рисковете около усвояването на европейски средства, фирмите трябва да изберат утвърден консултант, с който да разработят проекта си. Заради неточни разписания и разчети проектът, може да не бъде реализиран.

Величков подчерта, че около 40% от одобрените проекти по ОП „Конкурентоспобност” не стартират, заради неправилни разписания. Неговият съвет е още преди да бъде разработен проектът, идеята да бъде обсъдена между представители на компанията, консултантската фирма и банката-кредитор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Не знам. Изискванията им-сложни. Процедурите им - туткави. А банка да кредитира стартиращо предприятие, както тази година само по една от процедурите на ОПК бяха утвърдени 153 проекта, е направо Мисия Невъзможна 1 1/3 . Kausa perduta.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още