IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитите на домакинствата приковават вниманието през седмицата

Като цяло третата седмица на отпускарския август е бедна на икономически събития

08:57 | 19.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кредитите на домакинствата приковават вниманието през седмицата

В петък със 130 гласа "за" и 93 „против” народните представители отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Въпреки че протестиращите са по-малко, протестите с призив кабинетът на Пламен Орешарски да подаде оставка не стихват. С постепенното завръщане към нормалния ритъм на работа на парламента се очаква през следващите седмици протестиращите на площад „Независимост” да се увеличат.

Дотогава ни предстои една по-бедна откъм икономически събития седмица. Все пак ето кои са и някои от по-важните:

В понеделник (19 август) общи събрания ще проведат акционерите на публичните дружества София Комерс-Заложни къщи АД и Глоуб Фарм АД. Понеделник е началната дата за търговия с права на Софарма имоти АДСИЦ. Дружеството възнамерява да увеличи своя капитал и за целта предлага за записване 2 454 797 броя акции в съотношение между издадените права и новите акции 5,4/1. Припомняме, че през юни Софарма Имоти АДСИЦ разпредели дивидент от 0,4298 лв. на една своя акция.

Във вторник (20 август) Националният статистически институт (НСИ) ще представи годишните ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на страната за 2011 г. Припомняме, че за второто тримесечие на 2013 г. българската икономика записа минимален ръст от 0,2 на сто. Въпреки това премиерът Пламен Орешарски предупреди за риск от рецесия. В същия ден се очаква и публикуването и на данни за селското стопанство.

За този ден е насрочено и общото събрание на акционерите на Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ.

В сряда (21 август) НСИ ще публикува информация за разходите за придобиване на ДМА и придобити ДМА за второто тримесечие на 2013 г. и индексите на оборота в транспорта, съобщенията и услугите отново за същия период.

21 август е крайната дата за търговия с права на Пампорово АД. Дружеството предложи 538 050 броя акции на своите акционери, за да увеличи капитала си. Съотношението между издадените права и новите акции е 2 към 1.

За четвъртък (22 август) няма предвидени събития от корпоративния и макроикономическия календар.

В петък (23 август) БНБ ще изнесе данни за паричната статистика за юли 2013 г. В нея се съдържа информация за кредитите на нефинансовите предприятия, домакинствата и секторът, обслужващ домакинствата, както и за паричните агрегати. БНБ ще представи данни и за състоянието на брутния външен дълг към месец юни. Националната статистика ще оповести предварителните данни за туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за периода април-юни 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
felipa86
преди 10 години
Добре стана, че отмениха ветото на държавния глава, който вместо да влезе в ролята на обединител на нацията, той раздели хората и застана на страната на протестиращите срещу кабинета Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още