IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 август

08:45 | 17.08.13 г.
Преглед на печата за 17 август

Защо бягаме от политиката

в. Капитал

Някога в древна Атина имало роби със специална длъжност. Въоръжени с конопени въжета и потопени в червена боя, те гонели по улиците свободните граждани, които не искали да вземат участие в политическата дейност на Агората. Оцапаните с червена боя били публично заклеймявани за отказа им да участват в обществения живот.

Започваме с този забавен исторически факт поради две причини. Първата е да ви напомним, че политиката е тежка работа, и то не само за гърците. За да работи, от хората се иска да полагат усилие. Втората обаче е по-важна. Без гражданско участие тя се разпада и бива овладяна от малки групички (олигарси). Ето защо атиняните са се подложили на унижението да бъдат вкарвани в правия политически път от техните собствени роби.

В България този процес на разпад тече перманентно. Сриващото се доверие в политиката е резултатът от все по-ниското участие на гражданите в нея, което прави политиците безотговорни и безконтролни, а публичните институции -  неефективни. В същото време дефектите в публичните политики и партийния живот отблъскват гражданите все повече, вкарвайки демократичния живот в порочен кръг, здраво устремен надолу.

20 милиона с отстъпка

в. Капитал

Има масова мода и в предприемачеството. Ако преди години поголовно желаещите да започнат дребен бизнес отваряха мазета за продажба на алкохол и цигари, то груповото ориентиране напоследък имаше по-дигитален профил - роенето се случи при сайтовете за пазаруване с отстъпки. Макар последните години да послужиха като своеобразна цедка за отсяване на по-здравите, те продължават да са много - над 100 според участниците на пазара. Но дори конкуренцията да е повече от ожесточена, целият сектор бележи растеж като общ оборот. Въпреки това пазарът остава малък и през следващите години се очаква да отпаднат и още сайтове.

Началото беше сложено преди три години, когато секторът преживя истинска еуфория в страната след глобалния бум на Groupon (виж съседната статия). Буквално всеки с някакви познания за интернет отваряше страница за колективно пазаруване. Разходите бяха ниски, а интересът както от потребителите, така и от страна на бизнеса беше огромен, тъй като дотогава никой не беше чувал за подобен модел. Офертите бяха прекалено много, тъй като в началото повечето сайтове не проучваха добре търговците и по този начин имаше безумни като цена и вид предложения от типа "леене на куршум" за 5 лв. В един момент се оказа, че голяма част от офертите бяха с ниска добавена стойност, което отблъсна някои клиенти.

Над 80 млн. лв. забавени заплати чакат служители

в. Сега

Забавените възнаграждения към работници и служители на бизнеса и държавата растат, както и броят на фирмите, които ги дължат. Над 1/10 от парите са дългове към работещите в строителството. Това става ясно от справка за забавените възнаграждения, изготвена за "Сега". Само през т.г. са установени 778 предприятия, които дължат 27.26 млн. лв. за възнаграждения, но от ГИТ уточняват, че не е задължително това да са нови длъжници. Практиката показва, че голяма част от фирмите се разплащат след проверки, излизат от черния списък, а после отново влизат в него с натрупани нови дългове.

Към края на юли общо 1993 фирми имат задължения към служителите си от 84.5 млн. лв. частично или напълно неизплатени заплати, възнаграждения за извънреден труд, обезщетения при напускане и т.н. Към края на юли м.г. нередовните платци на възнаграждения са били 1894 предприятия, които са дължали общо 79.2 млн. лв. От тях 796 фирми и към момента фигурират в системата с 26.7 млн. лв., които дължат на служителите си.

Всеки трети бърз заем у нас не се обслужва

в. Сега

Почти една трета от българите не могат да обслужват бързите кредити, отпускани от небанкови институции, показват данните на БНБ, оповестени вчера. Към края на юни лошите бързи заеми са 29.9% от всички, докато година по рано са били с 9% по-малко. От раздадените общо 1.993 млрд. лв. 595.2 млн. лв. попадат в графата "необслужвани". В сравнение с март 2013 г. тези кредити нарастват с 0.7%, или с 4.2 млн. лв.

Въпреки че като сума лошите кредити нарастват спрямо март 2013 г., като дял от всички изтеглени заеми има дори лек спад с 0.1%. Причината е, че преди 3 месеца раздадените бързи кредити са били с 23.8 млн. лв. по-малко. Домакинствата продължават да бъдат основните клиенти на бързото кредитиране - 71%, или 1.393 млрд. лв., от всички заеми са дадени на граждани.

Чешки фирми търсят работници

в. Стандарт

Шанс да забъркват пастети, да правят сандвичи или да берат плодове имат мъже и жени с ниска квалификация от Врачанско. Няколко чешки фирми набират работници от този край. Тази възможност се е отворила, след като украинците, които от 20 години са се трудили в Чехия, напускат страната заради наложения визов режим. Това разкри Петър Раднев от лицензираното дружество за набиране на служители "МАТ Консултинг" пред зам.-кмета на Враца Николай Йорданов.

30 души могат веднага да започнат работа във фабриката за пастети "Алимпекс месо" край Прага. Фирма "Крокодил" пък набира жени на възраст от 40 до 45 години за приготвяне на различни видове сандвичи.

Патентоваме си розовото масло

в. Стандарт

Българското розово масло е на път да бъде патентовано от Брюксел. Страната ни вече е на финалната права преди изпращането на искане за защитено географско указание на продукта. Земеделското министерство е публикувало заявлението за регистрация на сайта си. До 14 септември тече срокът, в който биха могли да се изпращат възражения срещу искането за патент, подготвено от Сдружение "Българско розово масло".

Ако няма възражения, документът ще бъде изпратен в Брюксел и ще чакаме максимум година, за да получим европейска протекция за родното розово масло. След приключване на процедурата единствено продукт, произведен в България от розовия цвят до дестилацията на маслото, ще може да се нарича "българско розово масло". Така ще се гарантира качеството и под това име няма да може да се продава продукт, произведен в Турция и Китай например, коментират производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още