IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ДАНС ще провери сделката за печатницата на БНБ

Управителят на централната банка Иван Искров ще трябва да даде обяснение по темата и пред бюджетната комисия на парламента

10:26 | 16.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И ДАНС ще провери сделката за печатницата на БНБ

Софийската градска прокуратура се самосезира по повод решението на БНБ да създаде съвместно дружество с френската компания „Франсоа Шарл Обертюр Груп”. От съобщението на прокуратурата става ясно, че е възложено на ДАНС да извърши проверка по случая за установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

От прокуратурата обясняват, че причината за проверката са публикациите в средствата за масово осведомяване.

Припомняме, че на 19 юни от БНБ съобщиха за създаването на съвместно предприятие между печатницата на БНБ и френската компания „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, която е специализирана в отпечатване на банкноти. Компанията е със 170-годишна история и печата парите на 70 държави по света.

Опасенията около тази сделка обаче са, че БНБ залага като непарична вноска в новото дружество печатарските машини. Съмненията, изказани от депутата от „Коалиция за България“ Румен Гечев, се отнасят до малкият дял на БНБ в новото дружество и така може да се окаже, че френската компания еднолично ще управлява активите.

От БНБ обаче обясниха, че техниката е в края на своя експлоатационен срок, а привличането на „Франсоа Шарл Обертюр Груп” ще донесе необходимите средства за обновяване на активите. Максимално ще бъдат натоварени печатарските машини на печатницата и освен повече опит за служителите, ще бъдат открити и нови работни места, допълват от банката.

Печатницата на БНБ към момента отпечатва основно акцизни бандероли, винетни стикери, бинго талони и други ценни книжа, както и печатна продукция – тото фишове, билети, изборни книжа и други формуляри, обясниха от централната ни банка в специално съобщение.

Вчера бюджетната комисия към Народното събрание реши да извика управителя на БНБ Иван Искров, който да даде разяснение за тази сделка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Няма проблем - това ептем за тъпанарите са го ИЗмислили... мен ме кефи унищожението на суверенитетите поголовно... и желанието на ЕЦБ да замени Нац.Банки с регионални е в ход с пълна сила! Ама каквио обяснения само... и върха на манипулацията е, че "техниката е в края на своя експлоатационен срок" - ами да я затварят направо тогава - като и мине експлоатационния срок :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Накъдето погледнеш само "плюсове" от сделката :)))))) - ем контрол, ем инвестиции, ем работни места!...А Суверенитета отива на "кино"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още