IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Подкрепа“ застава зад актуализацията на бюджета

Синдикатът иска увеличаване на обезщетението за безработица

22:12 | 14.08.13 г. 2
„Подкрепа“ застава зад актуализацията на бюджета

Актуализацията на държавния бюджет е неизбежна и няма алтернатива, се посочва в позиция на КТ "Подкрепа" два дни преди депутатите да обсъдят отново промените в макрорамката за 2013 г. заради президентското вето.

От конфедерацията предлагат на уебсайта на НАП да бъде обявено на кого колко просрочени задължения и ДДС се погасяват и връщат и какви задължения към персонала имат тези фирми. Така ще се създадат по-благоприятни условия синдикатите в тези фирми да изискват от работодателите погасяването на просрочените заплати, осигуровки и други социални задължения и да използват всички законови възможности да защитят хората на наемния труд, се посочва в позицията.

От КТ "Подкрепа" смятат, че при актуализацията е била пропусната възможността веднага да се предприемат някои спешни мерки, които не изискват много средства и биха помогнали на хората да преодолеят нарастващата бедност.

Синдикатът смята за наложително да се увеличи минималният размер на обезщетението за безработица, което да се определи в размер на 60 на сто от минималната работна заплата за страната - 310 лв. Сегашният минимален месечен размер на обезщетението е с около 100 лева по-малко от определената от правителството линия на бедност - 247 лв.

От КТ "Подкрепа" напомнят, че са подкрепили увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2013 г. от 290 на 310 лв., но са настояли в средата на годината за ново етапно увеличаване от 310 на 330 лв. Това е реалистично да стане от началото на октомври, като така ще намали значително броят на работещите бедни, допълват от синдиката.

Актуализацията на бюджета ще бъде обсъдена утре от социалните партньори на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ след прекъсването на работата му в началото на годината. Тристранката ще е под председателството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, а на него вече обявиха, че ще присъстват работодатели и синдикати.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ха, какво става?Нали твърдеше обратното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
FINTA
преди 10 години
Абе синдикати ли сте, кви сте, да ви имам и лидера... Поне на 20% да ви защитаваше интересите а тоя брадатия не е направил грам нещо за вас! Ама като всичко в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още