IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от 0,2% записва българската икономика за второто тримесечие

Експресните данни на НСИ показват, че в номинално изражение БВП на страната надхвърля 19,3 млрд. лева през периода април - юни

11:49 | 14.08.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръст от 0,2% записва българската икономика за второто тримесечие

През второто тримесечие българската икономика е нараснала с 0,2% спрямо същия период на миналата година, показаха експертните оценки на Националния статистически институт. Спрямо първите три месеца на годината обаче ръстът на брутния вътрешен продукт се забавя с 0,1 на сто.

Данните на НСИ сочат, че в номинално изражение БВП на страната ни през второто тримесечие достига 19,3 млрд. лева. Реализираната добавена стойност е 16,6 млрд. лева, като най-голям дял формира секторът на услугите (61,2%), следван от индустрията (32,9%) и аграрният сектор (почти 6 на сто).

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 81,2%, което в стойностно изражение възлиза на 15,6 млрд. лева.

НСИ допълва, че по отношение на компонентите на крайното потребление спрямо миналата година има ръст на колективното потребление в рамките на 1,9 на сто. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2,2%, а вносът на стоки и услуги – с 1,1%.

Припомняме, че очакванията на бившия финансов министър Симеон Дянков бяха за ръст на икономиката в рамките на 1,9 на сто през тази година. Той прогнозира ускоряване на растежа през втората половина на годината, което е свързано с очакваното подобряване на икономическата ситуация в Европа.

Служебният финансов министър Калин Христов обаче оряза тази прогноза. Според изготвените документи от финансовото министерство през 2013 година България ще запише ръст на БВП в рамките на 1 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 25
Vesko94
преди 11 години
И хайде обясни ми как ще намалиш разходите за пенсии, като броят на пенсионерите непрекъснато расте? Казваш да спрем парите за ромите, да се спре източването на ДДС. Това да не мислиш става ей така. Проблемът с ромите, например, трябва да се реши постепенно и рационално. Спри сега всички пари за тяхи ще видиш 1000% скок на престъпленията. Това ли искаш? Да не можеш да излезеш на улицата без да те оберат или пребият. Така пълните форума с глупостите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Трябва да си бая ненормален да защитаваш бюджет, който е по-загрижен за крадци и ***, отколкото за работещите и отговорните хора върху които се крепи държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Повечето нормални хора, плащащи осигуровки и данъци, искат вместо актуализации на бюджета от паразитиращи български псевдосоциалисти да видят намаление на разходите за пенсии, роми, спиране източването на ДДС, спиране на някои проекти без икономически смисъл, в които се наливат пари от бюджета, закриването или приватизирането на всички губещи дейности и предприятия в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 19
Vesko94
преди 11 години
Най-вероятно нова актуализация на бюджета наесен. Иначе не виждам как с 0.4% през първото, и 0.2% през второто тримесечие, бюджетът да издържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още