IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на август текстовете на новия Изборен кодекс ще бъдат готови

Президентът без основания забави актуализацията на бюджета и процедурата за финансовата рамка за следващата година, убедена е Мая Манолова

10:54 | 14.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До края на август текстовете на новия Изборен кодекс ще бъдат готови

До края на този месец конкретните текстове на нов Изборен кодекс ще бъдат изработени. Те ще определят каква да бъде системата за избор, изборната администрация, отразяването от медии и т.н., съобщи зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред „Нова телевизия“.

Дали ще има ден за размисъл е страничен въпрос, защото това е „българско изобретение“ и никъде в Европа няма ден за размисъл преди изборите, коментира още тя.

За първи път хората участват в писането на правилата, към ведомствата са създадени обществени съвети, посочи още червеният депутат.

В изпълнение на целта за прозрачно управление председателят на НС Михаил Миков ще изпрати писмена покана до президента Росен Плевнелиев да участва в извънредното заседание на Народното събрание, когато ще бъде обсъдено ветото на актуализацията на бюджета.

Манолова посочи още, че докато не бъде изчистена процедурата и не стане ясно какъв ще е бюджетът за тази година, не могат да започнат преговори за следващия бюджет. Според нея обаче президентът е предпочел да "трупа точки" и е наложил ветото за актуализацията, с което забавя бюджетните процедури. 

Червеният депутат отхвърли опасенията на Плевнелиев, че няма да има прозрачност на държавните разходи с мотива, че те ще бъдат правени с решение на Министерския съвет, който се следи детайлно от медиите и гражданските организации.

Новоемитираният държавен дълг ще бъде сложен като буфер във фискалния резерв. „Буферите на бюджета бяха похарчени от предишното правителство – в последните заседания на Министерския съвет те буквално опукаха над 300 млн. лева“, коментира Манолова.

Според нея бюджетът е планиран до септември, защото не е предвидено финансиране за редица институции след септември. „Това са болниците, Стопанската академия, Агенцията по безопасност на храните, хората с увреждания и ваучерите за храна. Техните плащания са предвидени до месец септември“, заяви тя. 

БСП ще разчита на гласовете на "Атака" за актуализацията на бюджета, но не се налага да се водят преговори с тази партия, стана ясно от думите на Манолова. Тя посочи, че депутатите са изпратени в парламента по волята на избирателите и няма съмнение, че всеки депутат ще се яви в пленарната зала и ще участва в дебатите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още