Цените на основните хранителни продукти са стабилни, а сезонните плодове и зеленчуци, които в момента са в изобилие, поевтиняват с между 6 и 25% всяка седмица, което отдавна не се беше случвало. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.
Тенденцията до есента ще бъде същата по простата причина, че в целия Черноморски регион нещата са сходни на ситуацията тук и в съседните страни, прогнозира той.
"Потреблението е доста свито, но българинът в момента не е лишен от никакви хранителни продукти. Предполагам, че до средата на септември цените ще останат трайно стабилни с тренд да се понижават всяка седмица до момента, в който отмине пикът на производството, а това е някъде след 15-20 септември", прогнозира Стойчев.
Той заяви, че засега няма поскъпване при царевицата, пшеницата, захарта, рафинираното и нерафинираното олио. Цените на месата също остават стабилни, като спад има единствено при телешкото - само за седмица от около 4,3%, а през периода април - юни спадът е бил около 15%.
На въпрос дали се получава някаква аномалия при цената на брашното, което запазва цената си, при срив на цената на пшеницата, Стойчев обясни, че според производителите в момента се работи с пшеница от миналата година, която е скъпа и поради тази причина брашното не поевтинява. Зърното от новата реколта щяло да влезе в мелниците в края на август и началото на септември.
преди 11 години Тази приказка със скъпите суровини я знаем:така с пшеницата, с въглищата,медта,стоманата.....,ЕХ НАРОДЕ.....,най вече с петрола..... отговор Сигнализирай за неуместен коментар