IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК се разплаща с мините и топлофикационните централи

Между 20 и 30% от електричеството в България се произвежда от местни въглища, сочат данни на КНСБ

16:00 | 12.08.13 г. 2
НЕК се разплаща с мините и топлофикационните централи

Националната електрическа компания (НЕК) ще изплати 1,5 млн. лв. на „Топлофикация Перник“, с което ще се изплатят задълженията към работещите в Мини „Открит въгледобив“– Перник и „Топлофикация Перник“. Тази договорка са постигнали представителите на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите при среща с директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев.

За изплащане на дължимите суми към работещите в ТЕЦ „Бобов дол“, Мина „Бели брег“, Мина „Станянци“, Мина „Чукурово“ и Мина „Въгледобив Бобов дол“ ще бъдат преведени 1,755 млн. лева, съобщават от КНСБ.

По време на разговорите от синдиката са поискали гаранция за изпълнение на записаното в Националната енергийна стратегия 40% от производството на електроенергия да става с въглища местно производство.

За Investor.bg от КНСБ уточниха, че в момента между 20 и 30 на сто от електроенергията се произвежда от български въглища. Процентът варира в зависимост от динамиката на потреблението. От синдиката са категорични, че в момента е даден приоритет на възобновяемите енергийни източници и това е причината да не бъде изпълнено записаното в стратегията.

"Това решение е чисто политическо, няма законови или други пречки за изпълнението на зададените цели", смятат още от КНСБ.

Припомняме, че заради тежкото състояние на мините у нас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обеща да бъдат увеличени цените на въглищата от есента. Той поиска от синдикатите малко време, за да се види как работи новия модел за цената на тока, който влезе в сила от 1 август.

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) беше още от началото на август цената на въглищата да бъде повишена с 2,7 на сто. Какво ще предложи енергийното министерство от септември обаче все още е в сферата на предположенията и очакванията. 

На този етап надежда носи износът на електричество, който отново се повишава, а заради горещото време и потреблението на електричество е значително по-високо спрямо пролетта.

На 5 май тази година беше поставен рекорд по отношение на ниско потребление на енергия – едва 2 хил. мегавата. Според данните в реално време на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) през последните седмици вътрешното потребление се колебае около 4-4,5 хил. мегавата.

Данните сочат, че около 45% от произведената енергия идва от ТЕЦ-ове – и кондензационни и топлофикационни, няма данни обаче кои мощности са натоварени и кои от тях с какви суровини работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Скоро ще ни задължат да имаме минимална граница потребление, под което неможе да падаме, или ще има двойни сметки... хехех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
crab
преди 10 години
Нормално е да пада потреблението, населението се топи, всички уреди вече са клас А, А+, А++ и за капак почнаха да горят последните 100 ватови крушки в домакинствата и ги заменят с по малки :))) Трябва потребление от промишленост, но такава не остана, в случая си правят сметката без кръчмаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още