IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът през юни се понижава с 0,7% на годишна база

Търговското салдо FOB/FOB за полугодието се подобрява с 1,771 млрд. лв. до минус 2,575 млрд. лв., отчете НСИ

11:47 | 09.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Износът през юни се понижава с 0,7% на годишна база

През юни 2013 г. общият износ възлиза на 3,4 млрд. лв. и намалява с 0,7% спрямо същия месец на предходната година, отчете Националният статистически институт.

През периода януари - юни 2013 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 20,8 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава със 7,8%


Графика: НСИ

През юни 2013 г. общият внос намалява с 2,9% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4,2 млрд. лева.

През периода януари - юни 2013 г. в страната са внесени стоки общо на стойност 24,4 млрд. лв. (по цени CIF), или с 1% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Ми, аз съм стигнал до първи курс засега, нямам отличията на хората, които коментират тук и затова ще се изкажа малко по-консервативно от вас. Ако наистина сте такива икономисти, каквито се изкарвате, най-вероятно все сте прочели някъде, че търговският баланс се определя от фактори, които са заложени по-назад във времето. Затова би следвало и износът/вносът да се анализират като се взимат под предвид по-дългосрочни тенденции, а не това какво се случва на месечна база. Неслучайно и в статията са поместени и данни за това какво се е случило през първите полугодия на последните две години. Нямаше да е зле да прочете цялата статия преди да вадите заключения едва след като сте прочели първото изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
mnz
преди 10 години
Стигнал съм, до магистър дори.Тои чувал ли си за "експортно ориентирана икономика"? Защо тогава да няма и "имопортно ориентирана икономика"? Нали светът е краен, т.е. има определен обем, не може всички да са експортно ориентирани, защото някой трябва и да внася този експорт. Аналогичен вариант е този на Дянков и Бойко, провинцията изнася за столицата и столицата потребява.Както и да е, разбирате че се шегувам, но се радвам че най-после се вижда края на безцелната политика на Дянков за стискане на всяка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Звучиш доста глупаво.Тука не е пенсионерския клуб, може би има малко по-добри икономисти от теб за да си позволяваш толкова ограничени едностранчиви изказвания. Вноса сам по себе си означавал силно вътрешно потребление... :)))Стигнал ли си по-далеч от 1-ви курс на висшето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
mnz
преди 10 години
Износът спада и в това няма нищо лошо. Важното е да поддържаме добро ниво на вноса, за да има потребление у нас, за да може народа най-после да отпусне колана и да се почувства и той като в белите страни. Нека да има внос, за да има повече стоки на пазара у нас и съответно да имаме икономика на потреблението, а не както досега икономика на пестенето и мизерията на Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още