IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветото върху актуализацията на бюджета ще се обсъжда в парламента на 30 август

Социалистите съзряха политически мотиви зад решението на държавния глава

18:00 | 07.08.13 г.
Ветото върху актуализацията на бюджета ще се обсъжда в парламента на 30 август

"Наистина е безпрецедентно президентското вето върху бюджета. За първи път държавен глава си позволява такава открита намеса в правомощията на изпълнителната власт. Мотивите са чисто политически и явно той няма да се спре пред нищо според позицията, която е заел, да е един от факторите, които да работят деструктивно по отношение действията на правителството”, коментира пред БНР и зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

На извънреден брифинг Томислав Дончев от ГЕРБ настоя за незабавно свикване на парламентарно заседание.  "Ако в следващите дни не бъде взето решение за свикване на Народното събрание, най-късно в понеделник ГЕРБ задвижва процедура и започва събиране на подписи за свикване на парламент. Решението на президента е съвършено обосновано и бих казал очаквано", коментира той, цитиран от агенция Фокус.

"Едва ли някой би имал против социалния пакет от 40 млн. лева, разбира се на всички нас ни се иска да е по-голям, но има много неясноти и съмнения по отношение на огромната част от този 1 млрд. дълг. Когато харчим държавни пари, пари на българските данъкоплатци, ние трябва да сме много внимателни. Три пъти по-внимателни обаче трябва да бъдем, когато харчим пари на кредит, защото тези пари се харчат от един и се плащат от друг", каза още Дончев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира, че е недопустимо е да се почива, когато държавата е изправена пред толкова неясноти, пише пресцентъра на партията. "За нас ветото на президента е обосновано и очаквано. Многократно повторихме в парламента, че има много неясноти и съмнения по отношение дълга от 1 милиард, който искат да вземат управляващите", коментира бившият премиер и допълни, че управляващите трябва да бъдат внимателни при харчене на парите на данъкоплатците. 

"Още по–внимателни трябва да бъдем, когато харчим пари на кредит, защото ще ги плащат следващите поколения", коментира той.

„Не сме изненадани нито от ветото на президента Росен Плевнелиев, нито от мотивите“, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БТА. „Искам да мисля, че президентът иска да помогне да има повече прозрачност, но начинът, по който се налага това вето, и мотивите към него ме карат да мисля, че то е политическо“, каза Цонев и допълни, че от ДПС са готови да оборят решението на президента Плевнелиев.

По думите на Цонев актуализацията на разходната част е направена по този начин, тъй като не всички разходи можели да бъдат предвидени с точност. Що се отнася до дълга, той посочи, че целта е не той да се харчи непрозрачно, а да влезе във фискалния резерв, за да може да се покрият дефицитът и плащанията по дълга и трансферите за земеделците, които са предвидени за началото на следващата година.

От Реформаторския блок заявиха, че с действията си президентът е защитил обществения интерес и за пореден път призоваха за предсрочни избори.

Повече новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още