IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимален ръст на оборотите отчитат търговците на дребно през юни

Най-значителен ръст има в секторите търговия с текстил, дрехи и обувки, показват данните на статистиката

12:26 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минимален ръст на оборотите отчитат търговците на дребно през юни

През юни оборотът в търговията на дребно (без продажбата на автомобили и мотоциклети) се повишава с 0,6 на сто на годишна база, според календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база предварителните сезонно изгладени данни обаче показват, че няма промяна спрямо май. Спрямо юни 2012 година с 12% се покачват оборотите в сектора търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия. Ръст записват още и секторите търговия с автомобилни горива (9,6%) и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия (0,3%).

Свиват се обаче приходите в секторите търговия с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 9,9%), както и с фармацевтични и медицински стоки (3,6%).

На месечна база най-голям е ръстът по отношение на търговията с автомобилни горива и смазочни материали (2%) и при търговията с компютърна и комуникационна техника (0,9 на сто).

Свиването на оборотите в сектора търговия с битова техника е регистрирано и на месечна база, но в рамките на 2%. По отношение на търговията с храни, напитки и тютюневи изделия, оборотите намаляват с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още