IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин: Вето за бюджета е вето за управлението на това правителство

Президентът трябва да осигури поне минимален комфорт на управлението, убеден е външният министър

08:59 | 07.08.13 г. 7
Вигенин: Вето за бюджета е вето за управлението на това правителство

Вето на актуализацията на бюджета ще прокара нови разделителни линии в обществото, коментира външният министър Кристиан Вигенин в ефира на БНТ. Той смята, че днес президентът Росен Плевнелиев ще спре промените в Закона за бюджета, но изрази надежда това да не се случи, защото това означава налагане на вето на управлението на това правителство.

Вигенин заяви още, че блокирането на актуализацията на бюджета ще насади допълнително напрежение и конфронтация, които ще доведат до блокиране на държавата, от което не печели никой.

За него президентът, който олицетворява единството на нацията, трябва да поеме отговорността и да търси поне минимум съгласие по важните за страната въпроси. „Негово е задължението да осигури поне минимален комфорт за правителството”, допълни още Вигенин.

Според външният министър, ако има вето, промените в закона може и да не бъдат приети. Той отново повтори аргументите на финансовото министерство, че липсата на актуализация застрашава разплащанията на бизнеса и социалните придобивки за бедните.

„Не разбирам защо трябва да се пречи на правителството да изпълнява една различна политика”, допълни още той, коментирайки, че без промяна в бюджета ще бъде следвана политиката на Симеон Дянков.

Бързи избори и оставка не вършат работа, каза още Вигенин по отношение на протестите срещу правителството и призова за диалог между протестиращи и управляващи. За него назначението на Пеевски е бил силен урок и подобни назначения няма как повече да се случат.

Външният министър подчерта, че вече има чувствителност в обществото по отношение на такива назначения и посочи за пример, че по време на управлението на ГЕРБ е имало и по-скандални политически назначения без реакция от страна на обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
to66e
преди 10 години
Този парламент не представлява и 40%българското общество. Дойдоха на власт хора, които взеха властта с манипулации на общественото мнение дори и в деня за размисъл. Едно вето на президента е най-малкото, което трябва да получат.За 23 години преход преживяхме не една леки зими, а и тези пари които са предвидели няма да облекчат кой знае колко хората.Нацията вече е разделена! Комунисти и ДПС сте от губещата страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Точно така!ОСТАВКА!!!!Махайте се алчни и нагли социалистически престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 3
deant
преди 10 години
За него назначението на Пеевски е бил силен урок и подобни назначения няма как повече да се случат.След това се случиха минимум поне още 5 назначения, като повечето си останаха. Да не беше отварял темата изобщо. Само лъсва колко си нагъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 4
data
преди 10 години
Прогнозирам скорошен дефицит на пазара на ВАЗЕЛИН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
Батя
преди 10 години
ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още