IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 август

07:15 | 07.08.13 г.
Преглед на печата за 7 август

Хотел "Родина" се продава заради дългове

в. Капитал Daily

Столичният хотел "Родина", който от години търси нов собственик, отново е пред продажба. Този път от частен съдебен изпълнител заради непогасени задължения към ОББ. Според публикуваната в началото на седмицата обява публичната продан започва на 9 август при начална цена от 44.4 млн. лв. (22.8 млн. евро). Предложения ще се приемат до 9 септември, но запознати с процедурата не очакват купувач още при първия опит.

Четиризвездният хотел "Родина" се свързва с председателя на надзорния съвет на фалиралата Балканска универсална банка Васко Нинов, който преди месец получи доживотна присъда за трафик на наркотици в Гърция. Нинов беше в управата на работническо-мениджърското дружество, което през 1997 г. придоби дружеството "Родина турист", в чиито активи е хотелът, и според източници от пазара още тогава стоеше зад сделката.

Кабинетът с последен опит да избегне вето за бюджета

в. Капитал Daily

Ден след като стана ясно, че и след срещата с финансовия министър Петър Чобанов президентът все още мисли за вето върху актуализацията на бюджета, от Министерството на финансите отвърнаха със свое становище. Превантивно. В него се изброяват осем негативни последици от евентуално връщане на промените в закона. От изброените аргументи по всеобщо мнение най-разумно и смислено звучи един – този за емитиране на нов дълг при нужда. Останалите са спорни и до голяма степен зависят от това дали депутатите ще си прекъснат ваканцията, за да изгласуват евентуално вето по-бързо. Председателят на парламента Михаил Миков обаче вече обяви, че няма намерение да свика извънредно заседание по време на лятната отпуска.

Актуализацията предвижда дефицитът тази година да се увеличи с 500 млн. лв. до 2% от БВП, а лимитът за новоемитиран дълг - с 1 млрд. лв. Окончателното решение на президента Росен Плевнелиев се очаква в сряда и поне засега изглежда, че вето ще има. Междувременно по въпроса се изказаха и лидерът на БСП Сергей Станишев, като внушението на управляващите е, че ако държавният глава наложи вето над промените в бюджета, то ще е политическо.

Само 758 клиенти на ЕВН са отчели сами електромерите си

в. Стандарт

Само 758 клиенти на EVN-България от около 1,5 милиона абонати в Югоизточна България са отчели сами показанията на електромерите си към 31 юли преди да влязат в сила новите цени на електроенергията. Подадените декларации за самоотчитане са значително по-малко в сравнение с предишната смяна на цена на тока, когата декларации са подали 3622, съобщават от австрийската компания.

Най-много битови и малки стопански клиенти са се възползвали от възможността да отчетат сами показанията на електромерите си от Пловдивска област – 184, Пазарджик – 109, Бургас и Хасково – съответно 107 и 106 абонати.

Бизнесът е притеснен от политическата нестабилност

в. Стандарт

Политическата нестабилност крие големи рискове, намалява доверието на чуждестранните бизнес партньори и те са по-склонни да забавят конкретни свои проекти. Това е едно от опасенията на предприемачите, които те изразяват в анкета на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Бизнесът е е категоричен, че се нуждае от предвидима икономическа среда. Предприемачите са на мнение, че сегашната липса на предвидимост в икономиката оставя негативен отпечатък. Проучването е проведено в края на юли сред членовете на Палатата, съобщиха от БТПП.

Около 31% от участвалите в анкетата твърдят, че вече ДДС се възстановява в по-съкратени срокове, но според 64% от фирмите данъкът не се връща в по-кратки срокове.

Французи произвеждат дървени къщи в Каварна

в. Стандарт

Френска фирма, производител на дървени къщи и други изделия от дърво, е най-новият чужд инвеститор, който ще стъпи в Каварна. Той ще ползва под наем сградата, в която до неотдавна се помещаваше общината. Тя е със застроена площ от 2500 кв. м, а дворът й е 8 дка. Зданието е триетажно и е газифицирано, а пред него има и удобен паркинг, каза за "Стандарт" кметът на града Цонко Цонев.

Намерението на френската фирма е да разкрие 30-ина работни места, като за мащабите на кметството, а и в условия на криза никак не е малко, каза Цонко Цонев.

ДКЕВР се отказа от масовото въвеждане на "умни" електромери

в. Сега

До 2020 г. всеки пети електромер в България ще бъде "умен". Той ще предава данните в реално време, отчитането няма да става на ръка, както е в момента, ще следи и за качеството на подаваната електроенергия. Това е решила на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според европейските препоръки не 20%, а 80 на сто от уредите у нас трябва да бъдат сменени до 2020 г.

Подмяната на електромерите е част от т.нар. трети пакет за либерализация на енергийния пазар. Но понеже пари за това няма, ДКЕВР реши трите основни енергоразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", да сменят само една част от тях. Не може да бъде направена категорична оценка по отношение на икономическата целесъобразност от въвеждането на интелигентни системи за измерване на електрическата енергия, е посочено в решението на комисията.

Сложиха на тезгяха имот в Синеморец за 750 хил. евро

в. Новинар

Свръхлуксозен имот в Синеморец се предлага за продан срещу внушителната сума от 750 хил. евро. Минидворецът е единственият имот в Бургаска област, влязъл в юлската класация Топ 10 на най-тузарските имоти у нас, обявени за продажба. Постройката е описана като градска къща с площ от 500 кв.м. Жилището е близо до плажа и има гледка към морето.

Първият етаж е с обособен английски двор, който води към двора и басейна. Има дневна и 3 спални с 2 бани. Вторият етаж очарова с голяма дневна, кабинет, баня, голяма тераса с изглед към морето и втори балкон към двора. На третото ниво са разположени 3 спални със самостоятелни бани и тераси, отново с изглед към Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още