IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков: НЦИОМ ще бъде закрит

В последното си проучване центърът посочи, че 58% от българите подкрепят протестите срещу правителството

11:21 | 04.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Михаил Миков: НЦИОМ ще бъде закрит

Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) може да бъде закрит. Поне това твърди в интервю за "Труд" председателят на парламента Михаил Миков.

"НЦИОМ няма място в парламента. Сега, когато има достатъчно социологически агенции, не е необходимо да има официозна такава", категоричен е Миков.

По думите му в Народното събрание трябва да има не социологически център, а звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство и "да светва червената лампа", когато един закон не дава очакваните последици.

НЦИОМ е създаден с решение на Народното събрание на Република България от 15 декември 1989 година. Последното му публикувано изследване е за обществено-политическите нагласи и е с дата 15 юли. В него се посочва, че 58% от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. С 2% повече са тези, които искат и оставката на премиера. Подкрепящите правителството, според НЦИОМ, са най-вече бедни, възрастни, необразовани, представители на малцинствата и жители на по-малките населени места.

Направи впечатление и още нещо - за разлика от няколко излезли по същото време проучвания на частни агенции, държавната агенция даде малка преднина на ГЕРБ пред БСП. От НЦИОМ заявиха тогава, че кабинетът „Орешарски" се ползва с едва 32% одобрение и 59% одобрение - резултат, сравним с този на Сергей Станишев през 2005 г. Проучването показа още, че Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик, а Бойко Борисов е начело при лидерите на парламентарни групи.

В интервюто си за „Труд“ Михаил Миков изрази още мнение, че е необходимо да се възстанови Съветът по законодателството към парламента, който беше закрит по време на предишното Народно събрание. Той смята и че трябва отново да заработи стажантската програма към Народното събрание, която бе създадена преди 15 години.

“Тази програма може да даде много добра експертиза за това какви са законодателните отговори на аналогични предизвикателства в други европейски страни”, е мнението на председателя на Народното събрание.

Миков изрази още мнение, че е необходимо да се усили капацитетът в областта на европейското право.

Още новини за българската политическа сцена четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
Михаил Миков: НЦИОМ ще бъде закрит" .....................Американски мекерета, свръшИ се вашта! Есента ше ви закрием и протеста...да не кротне селото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
ostin22
преди 10 години
Прекрасна идея за закриването! Ужасна за разкриването на съмнителният и излишен Съвет по законодателството към парламента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Това не е нищо.Прочетете новият закон за вероизповеданията. Изцяло в услуга на мюсюлманите е.Ще подаряват българска земя на всяко вероизповедание. Ако го приемат земята под джамиите ще бъде подарена на мюсюлманите.Единият от вносителите е Павел Шопов от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Чърчил
преди 10 години
каква наглост! тва просто не е истина!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още