IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Хаджиев: Обстановката на пазара на труда е силно усложнена

Увеличава се броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен, твърди експертът по подбор на кадри в Job Tiger

20:20 | 03.08.13 г. 7
Павел Хаджиев: Обстановката на пазара на труда е силно усложнена

„Обстановката на пазара на труда е силно усложнена. От една страна заради кризата, а от друга заради така наречения мъртъв отпускарски сезон. Ситуацията е много по-различна от преди няколко години, когато имаше повече работа, а изискванията не бяха толкова високи“, каза в ефира на Bulgaria On Air експертът по подбор на кадри в Job Tiger Павел Хаджиев.

Според него в момента са се увеличили броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен. Ако преди 5 години беше нужна една или максимум две срещи, то сега са поне 3, попълват се различни тестове и въпросници, обясни той.

„Едва ли е изненада, че IT сектора е в най-добро състояние на пазара на труда. Може би 90% от клиентите ни търсят именно такива специалисти. България има огромен потенциал в този бранш, едва ли има голяма световна компания, в която да няма български инженери“, каза още Хаджиев.
Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. „Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания“, допълни Хаджиев. Според него хората трябва повече да се замислят как развиват себе си и уменията си когато ходят на работа. „За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си“, поясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
invest1
преди 10 години
Освен че има работодатели,които подвеждат има и особено нисък стандарт,особено в провинцията.Така че някой ако си въобразява,че скоро ще има високи заплати - няма как и откъде! /с изключение на малкото печеливши фирми/Ясно е че повечето фирми ще фалират,ако ще плащат европейски заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания, допълни Хаджиев. ... За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си, поясни експертът."Тоя какви ги дрънка само! :D Майпапчия! Кого заблуждава този ЕКСПЕРТ само той си знае. :D Кой ще даде всичко от себе си, кой изобщо ще погледне на сериозно на бизнес който ти плаща 30 - 50 лв дневно които на всичкото отгоре се плащат на кръгъл месец ? "Нереални финансови очаквания" !!!!??? Кой има нереални очаквания? Този който иска европейска квалифицирана ръка, на която да плаща като на неграмотни африканци, или този който със знанията си, спокойно може да започне работа в която и да е нормална европейска компания / стига да знае добре език/!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
bikanet
преди 10 години
Много обяви просто са подвеждащи. Като отидеш на интервю се оказва, че предпочитат да работиш на граждански договор, въпреки че позицията е обявена за трудов договор и евентуално след три месеца това може да се промени. Но най-вече очакват, че след като си компетентен, просто ще се радваш, че си на работа, а другото няма значение...А Това лице -Павел Хаджиев постоянно пуска обяви в ***.bg , от името на фирмата му . По този начин ЕС плаща пари за всяко интервю в област Човешки Ресурси . ДАНС да си свърши работата за фалшиви обяви за работа и курсове за повишаване на Квалификацията , платени с програмата на ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Прав си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
ivan.petrov
преди 10 години
Много ясно, че работодателите трудно ще си намират хора. Българите се осъзнаха. Вече не искат да работят за без пари на измамници. Как да започнеш работа в Българска компания, след като повечето са супер измамници? Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Бях разочарован от повечето компании, в които работих през изминалите години. През изминалите години, повечето от българските компании, за които работих ме измамиха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, и това време не ми беше платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
ivan.petrov
преди 10 години
От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.А за тези, които започват работа, първо проучете компанията в интернет и след това ходете на интервю. По-добре не започвайте работа за измамници, защото ще бъдете излъгани и ощетени. А най-добре имигрирайте и си устройте живота в някоя по-цивилизована държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 2
verimg
преди 10 години
За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си, поясни експертът.---Естествено, защо трудът ти да бъде ограбван? Истината е че хората, които даваха всичко от себе си бяха следвоенното поколение, нашите бащи и майки, а те са вече пенсионери. Нашето поколение, което е в момента на 35-45 знае и може, но си иска парите. Следващото поколение 20-30 годишни в момента, незнае, но странното е че и не иска да знае. То се интересува предимно от парите и мисли,че някой е длъжен да им ги дава. Това е големия проблем - от една страна - алчни работодатели искащи да им се дава всичко от себе си, от друга страна - неразбиращи от работата, но искащи високо възнаграждение. Резултатът е - ако някъде изобщо се върши работа, то тя е от 35-50 годишни екземпляри, които все пак някой е успял да прилъже да поработят без пари. Но това не продължава дълго, защото се усещат. А и нерядко се връща като бумеранг към некоректния работодател. Както казахме - 35-50 годишните знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още