IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте интересът към помощите за застраховане на земеделска продукция

До момента са подадени заявления за близо 660 хил. лв.

12:06 | 02.08.13 г.
Расте интересът към помощите за застраховане на земеделска продукция

Расте интересът към помощите за застраховане на земеделска продукция, съобщи пред БНР Дора Ненова - директор на Дирекция "Държавни помощи" в Министерство на земеделието.

За тази година държавата отпуска 500 хил. лв. лева за застраховки специално за сектора плодове и зеленчуци, но до момента са подадени заявления за близо 660 хил. лв. Прави се преразпределение от други неусвоени схеми и ще бъдат удовлетворени всички подадени заявления, увери Дора Ненова.

Тя допълни, че схемата за застраховане е отворена в началото на март, като се покрива част от застрахователната полица. Тази година има засилен интерес – площите, които се застраховат, са увеличени. За сравнение миналата година по тази държавна помощ са усвоени 300 хил. лв.

Пет са схемите, по които Държавен фонд „Земеделие“ подпомага производителите на плодове и зеленчуци, предстои въвеждането на още две, посочи Ненова.

Помощите са за застраховки, за компенсиране на загуби при неблагоприятни климатични събития, покриване на производствени разходи чрез помощи de minimis, за борба с почвени неприятели, за осигуряване на качествен посевен материал. Освен това НАП преотстъпва част от корпоративния данък с цел реинвестиране в земеделска техника.

В момента се разработва схема по de minimis, по която ще бъдат покрити част от разходите на картофопроизводителите.

Държавните помощи стимулират земеделците да се регистрират, твърди експертът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още