IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите си гласуваха ваканция от 5 до 31 август

Насрочиха заседания на 1 и 2 август, въпреки че според правилника, трябваше да почиват

15:44 | 31.07.13 г. 2
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

                                                                                                                      От: Камелия Цветанова

Четири седмици лятна ваканция си гласуваха депутатите. Според правилника на НС те трябва да почиват от 1 до 31 август, но народните представители си насрочиха заседания за 1 и 2 август.

Първоначално предложението на БСП и ДПС беше народните представители да излязат във ваканция от 7 до 31 август, но при разглеждането на решението днес в парламента Атанас Мерджанов от левицата предложи тя да е от 5 август, защото по правилник в понеделник и вторник няма заседания.

От ГЕРБ пък поискаха ваканцията, ако изобщо има такава, да е след като се приемат промените в Изборния кодекс, и да продължи до края на август.

В крайна сметка беше прието предложението на Мерджанов и от понеделник (5 август) депутатите няма да са на работа. Решението за това обаче не мина без скандали и спорове.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева се ядоса, че се гласува прекъсване на обсъждането на актуализацията на бюджета и се започва с обсъждане на ваканцията. Според нея това означава, че актуализацията се отлага за утре.

Цветомир Михов, също от депутатите на Бойко Борисов, коментира, че явно управляващите толкова са се уморили, че не чуват какво им казват протестиращите пред парламента. „Това, което направихте с отлагането на бюджета, най- малкото е неморално”, каза той.

Четин Казак от ДПС обаче не остана длъжен на опозицията и отговори, че е „явно за всички, че депутатите, които не са идвали в НС от месец, са отвикнали да работят конструктивно”. „Първо се умориха и поискаха почивка, сега само питат кой какво предложил, кой какво разбрал или не, колеги, ако имате проблем с разбирането, починете си още малко и тогава ще продължим”, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Ахмед Башев от ДПС поиска да се чете не само правилника на НС, ами и Кодекса на труда. „Ако някой е почивал и има резервация в Евксиноград, аз идвам от кметската власт и съм работил по 12 часа на ден и имам нужда от почивка. Имам нужда се възстановя от тежката работа, защото освен че съм работил в общината, съм работил и в селското стопанство, за да изхранвам семейството си”, сподели бившият кмет на община Гърмен.

От ГЕРБ му отговориха, че парламентът си има правилник, който е закон и не се съобразява с Кодекса на труда, а и когато партията на Борисов взе властта, целия август Народното събрание заседаваше.

Според Цецка Цачева страната е в извънредна ситуация и депутатите трябва да се съобразят с протестиращите. Заради това първо трябва да се приеме Изборният кодекс, а след това да се почива, смята тя.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Слушах ги днес!Срамувам се заради тях! Повече от 80% от тях дори не знаят, каква отговорност носят!Станишев с подчертано "разбиране" наблегна силно на отделни думи, да се вкленят в съзнанието на слушателите и си седна. Обидно е, страшно обидно е, тия хора така да се подиграват с нас, с народа!Да си отиват! Да дойдат хора, на които им се работи с разбиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още