IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божилов: По-ниската цена на тока от АЕЦ „Козлодуй“ е за сметка на ремонти

При по-студена зима от свръхпроизводство ще се стигне до недостиг на електричество, смята енергийният експерт от КТ "Подкрепа"

14:21 | 31.07.13 г.
Божилов: По-ниската цена на тока от АЕЦ „Козлодуй“ е за сметка на ремонти

Новият ценови модел за ценообразуване в енергетиката залага на намаляването на разходите за ремонтната програма на АЕЦ „Козлодуй“, предупреди в ефира на БНР енергийният експерт от КТ „Подкрепа“ Ангел Божилов.

Централата трябва да ограничи цената на производството с 10-12% за сметка на ремонтната програма. „Никъде по света никой не си позволява да прави компромиси с ремонтните работи на една атомна електроцентрала“, заяви експертът.

Според него новият модел не решава и проблемите на въгледобива и това е заплаха за енергийната система, особено при по-студена зима. Божилов съобщи, че повечето миньори в частните мини са вече уволнени, а „Мини Марица Изток“ ползват всеки месец заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да плащат заплати, но без реално компанията да работи. „Рудниците са редуцирани - Рудник 2 е затворен“, заяви експертът.

При тази ситуация, в зимния период, няма да има достатъчно въглища за ТЕЦ-овете и от ситуация, при която имаме свърхпроизводство, ще се стигне до недостиг на електричество.

Божилов прогнозира още и че ЧЕЗ може да затвори ТЕЦ – Варна, заради ограничението на т.нар. студен резерв в новия ценови модел. Това реално обаче ще доведе до липсата на върхов резерв и изкривяване на източния енергиен пръстен.

„През последните три години НЕК, бидейки в практически и технически банкрут, той декапитализира и доставчиците си, като неразплаща доставяната енергия. Този дефицит е стигнал до милиарди“, заяви още Божилов. 

Експертът изказа съмнения, че износът на електричество ще има потенциала да стабилизира енергетиката. По целия свят цената на електричеството намалява, защото производителите стават по-ефективни и намаляват разходите. На тази база нашата електроенергия е слабо конкурентна извън Турция. "Турция е единственият ни шанс, а ние не работим по него", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още