IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Петров: Токът за индустрията вече поскъпна

Увеличението е в резултат от новината за планираното намаление на таксата за износ

10:59 | 31.07.13 г.
Антон Петров: Токът за индустрията вече поскъпна

Само за няколко месеца – от май досега, цената на електроенергията на вътрешния пазар за индустриалните производители се е увеличила с 6-7 лева, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров.

Той обясни, че увеличението е в резултат на новината за планираната промяна на методиката за изчисление на цените на тока и конкретно за намаляване на таксата за износ.

„Информацията, че таксата за износ ще бъде редуцирана промени търсенето и предлагането. Търговците на ток видяха възможност за износ на електроенергия и ориентираха дейността си натам. В същото време производителите са оказаха в позицията на тези, които ще плащат с около 16 лева повече, колкото е и намалението на ставката“, обясни Петров. Той отбеляза, че като компенсация са орязани с около 5 лева определени такси за индустрията. Проблемът е, че няма уверение дали "тази мярка ще е временна или постоянна, нито обяснение откъде идва това понижение", смята той.

Петров е категоричен, че корекцията на цените на електроенергията е прибързан ход в резултат от обещанието за 5-процентно намаление.

Той подчерта, че увеличението на цената на тока за индустрията ще се отрази сериозно на производството, като не изключи възможността редица предприятия да предпочетат да изнесат дейността си от България.

Тежката индустрия вече търпи негативите от миналогодишното увеличение с 13% на тока, коментира Петров. Той допълни, че „очакваният спад на реалното производството в редица сектори за 2012 година е между 10 до 30 процента“. По неговите думи причините са, от една страна по-високите цени на тока за индустрията, липсата на яснота за развитието на икономиката, а от друга - свитите пазари заради кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още