IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Въпросителните около сделката за "Доверие" остават

Кандидат-купувачът на пенсионното дружество United Capital води преговори и за покупката на "Токуда банк" - България

21:42 | 30.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все още има много неясноти около евентуалните нови собственици на &quot;Доверие&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Все още има много неясноти около евентуалните нови собственици на "Доверие". Снимка: Investor.bg

„За съжаление не мога да кажа, че намерих достатъчно основание тази тревожност, с която влязохме в залата, да намалее кой знае колко – тревога за бъдещето на компанията от гледна точка на това кой ще я представлява и управлява”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след представянето на кандидат-купувача на пенсионното дружество „Доверие” – United Capital.

Димитров уточни, че на събранието е била представена Дебора Стърман, която е председател на Управителния съвет на дружеството. Самата Стърман малко по-рано разясни пред журналисти, че компанията, която представлява, се занимава с финансови услуги и е специализирана в развиващите се пазари. Тя ще предлага "прозрачни, модерни и гъвкави инвестиции" на нашия пазар.

Акционерите в United Capital са Asia Trading на руския банкер Сергей Мастюгин и LJ Capital. Много малък дял има Regent Capital, коментира още Стърман пред журналисти. Според нея  в компанията, която има намерение да закупи „Доверие”, няма българско участие. „Сред собствениците на Regent Capital вече няма българи – има трима австрийци и един американец”, категорична беше тя.

Стърман коментира още, че компанията ѝ е избрала да инвестират в „Доверие”, защото това е „чудесна компания” и същевременно похвали мениджмънта за успешното развитие на дружеството. "Такава възвръщаемост трудно ще намерите в Лондон или Германия", уточни още Стърман. 

На този етап United Capital няма инвестиции в България, но освен пенсионното дружество в плановете им е и закупуване на „Токуда Банк” – България, официално потвърди още Стърман. Пламен Димитров пък уточни, че пред миноритарните собственици на ПОК „Доверие” новият кандидат-собственик е уточнил, че смята трайно да остане в България.

Ще има последователност и приемственост относно инвестиционната политика на пенсионното дружество, което е един от важните въпроси, тревожещи синдикалиста относно защитата на осигурените лица. Пламен Димитров беше категоричен, че ще следи под лупа сделката и ще настоява Комисията по финансов надзор да свърши своята работа и да гарантира, че законовите изисквания са спазени и правата на осигурените лица ще бъдат запазени.

United Capital и Vienna Insurance Group всъщност все още не са подали документи в КФН за сделката. Това ще стане до „една-две седмици”, е станало ясно по време на срещата днес. Ще има нова среща на управителния съвет на „Доверие” до края на август, уточни още Димитров.

Причината за новото събиране е да бъде дадена информация за хода на сделката, което вълнува всички акционери, както и да бъде даден отговор на въпроси, останали неизяснени на днешната среща, коментира още Димитров.
Той уточни, че е задал въпроса какъв е „план Б”, ако КФН не одобри сделката между VIG и United Capital. „План „Б” е план „А”, буквално цитирам отговора им”, обясни още той.

Даниела Петкова, управител на „Доверие” в оставка, не  е била поканена официално да остане на поста си от новите собственици, поясни самата тя.  Петкова обясни обаче, че оставката й, подадена през април, все още е в сила, но целият мениджмънт продължава да управлява дружеството, за да бъдат защитени интересите на осигурените лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
bertram
преди 10 години
кучето си лае керванът си върви!за съжаление това е истината.ясно, че и този фонд ще отиде към мафията и в КФН няма кой да ги спре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
atanasovg
преди 10 години
Въпросителните около сделката остават,но се появиха и много въпросителни свързани с досегашното управление на Доверие.Въпросителни за странни инвестиции в компании на Прокопиев,който отгоре на всичко е и акционер във фонда,въпросителни за самото участие на синдикатите и още доста въпроси на които трябва да се даде отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
sonka.74
преди 10 години
КНСБ да настоява пред КФН да си свърши работата и да провери из основи сделката, защото остане ли да разчитаме на Мавродиев, който още преди да е видял документите защити офшорката-купувач - изгоряха пенсиите на хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Дано не успеят да го вземат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
И кои са тия трима австрийци и кой е този американец?Да не са с двойно гражданство и първото им да е българско?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още