IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката ще изготвя нова енергийна стратегия

Три месеца ще се анализира управлението на държавните енергийни дружества през последните години

17:57 | 30.07.13 г. 1
Министърът на икономиката ще изготвя нова енергийна стратегия

Парламентарната комисия по енергетика ще възложи на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да изготви нова енергийна стратегия в рамките на шест месеца, като преди това се отделят три месеца за анализ на състоянието на сектора.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев представи доклад за състоянието на енергетиката пред ресорната парламентарна комисия, който представя статуса на държавните енергийни дружества през последните години, съобщи БТА.

Ако се докажат нарушения в управлението на държавните енергийни дружества през последните години, на виновните ще се потърси отговорност, предлагат депутатите от комисията.

Стойнев отчете, че общите задължения на "Булгаргаз" са 461 млн. лв., като 450 млн. лв. е дългът само на "Топлофикация София" към газовия доставчик. По думите на министъра газовото хранилище в Чирен е празно и не може да обезпечи следващия отоплителен сезон. Според него необходими 200 млн. лв. за нагнетяване на природен газ и в момента се търси банка, която да обезпечи този финансов ресурс.

Изключително тежко е състоянието на Националната електрическа компания (НЕК), отчете Стойнев. Краткосрочните задължения на дружеството възлизат на приблизително 2 млрд. лв. към 30 юни тази година, обяви икономическият министър и добави, че към 31 декември 2009 г. тези задължения са били 790 млн. лв.

За първото тримесечие на 2013 година спрямо същия период на предходната е намалял търговският износ на електроенергия с 32 процента. Двойно обаче се е увеличило производството на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) - с 51,2 процента. Присъединените към системата мощности от вятърни и слънчеви централи през 2009 г. са 341 мегавата, докато през 2012 година те са достигнали 1 651 мегавата. През този период са въведени близо 80 процента от централите от вятър и слънце, посочи в доклада си Стойнев.

Намаленият износ на електроенергия се дължи основно на повишението на стойността на добавките в цената за пренос, отчете икономическият министър и каза, че в новия модел на ценообразуване, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие, това е вече коригирано.

Последна актуализация: 07:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Драгомир Стойневот Уикипедия, свободната енциклопедияДрагомир СтойневМинистър на икономикатаМандатвстъпил в длъжност на29 май 2013Министър-председател - 2013-досегаПламен ОрешарскиПредшественикАсен ВасилевРоден6 май 1976 г. (37 г.)Триполи, ЛибияПолит. партияКП Коалиция за БългарияНароден представител в:XLI НС XLII НС Портал Портална икона ПолитикаДрагомир Велков Стойнев е български икономист.Биография[редактиране]Роден е на 6 май 1976 г. в град Триполи. Завършва Сорбоната. Народен представител в 41 и 42 народни събрания. Бил е личен икономически съветник на Сергей Станишев по време на мандата му[1]. Бил е председател на комисията по труда и социалната политика в 41 народно събрание[[2]. От 29 май 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма на България.Икономист не може да прави нищо, най-малко стратегия! Освен стратегия за затриване на нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още