IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юли

07:38 | 30.07.13 г.
Преглед на печата за 30 юли

Инвестирането може да започне сега
В. Капитал Daily

Лятото на 2013 г. изглежда горещо не само за управляващи и протестиращи. То е наситено и за малките и средните компании в България, които имат нужда от свежо финансиране, защото по евроинициатива JEREMIE се активират два фонда. Първо, рисковият NEVEQ II вече e структуриран и може да започне активно да разглежда потенциални проекти, в които да инвестира. И второ, Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) вече събира кандидатури за управлението на най-новата и последна коинвестиционна схема, сформирана с резервен ресурс от ОП "Конкурентоспособност" за общо 20 млн. евро.

Заплата според  университета
В. Стандарт

Който учи - ще сполучи, стига да е в престижен ВУЗ. Оказа се, че заплатите на висшистите и у нас зависят от университета, който им е дал дипломата. Тройни разлики между стартовия доход на абсолвентите от София и тези в провинцията показва рейтинговата система на вузовете, която ползва данни от НОИ. Например младите икономисти, завършили в Алма матер, започват работа със средна заплата 1441 лева, докато випускниците на Стопанската академия в Свищов, получават половината. Младежите от Колежа по икономика и администрация в Пловдив пък се разписват едва срещу 555 лева. Най-много вземат икономистите от Американския университет в Благоевград - 1546 лева, но значителна част от тях започват работа за чужди компании. Най-високи заплати от всички абсолвенти получават информатиците с дипломи от СУ - 1641 лева. В повечето специалности близо половината от дипломантите не работят това, за което са учили.

Румъния иска да захапе морето ни
В. Стандарт

Румъния дебне да захапе част от морето, алармира кметът на Шабла Райна Бърдарева. Причината е в спрян проект на стойност 6,5 млн. лв. за възстановяване на рушаща се морска естакада, която e маркер за морската ни икономическа зона. Румънците следят внимателно процесите и правят постъпки за разширяването на тяхната икономическа зона. Има реална опасност, ако не успеем да реализираме проекта, България да бъде изтикана до брега и Румъния на практика в нашата морска икономическа зона да може да позволява проучване и добив на нефт, газ и шистов газ, обясни Бърдарева

Фирмите ще подлежат на тежки глоби при измама с евросредства и кредити
В. Сега

До 1 млн. лв. имуществена санкция застрашава фирми, които са получили каквато и да е пряка или непряка облага от престъпления, свързани с представяне на неверни данни при искане на кредит или на евросредства. Същата глоба грози и юридически лица, които са се облагодетелствали от нечие престъпление по служба. Това съдържат промени в Закона за административните нарушения и наказания, предлагани от правосъдното министерство.

Осиновителите ще имат право на майчинство по-дълго време
В. Сега

Осиновителите да имат право да получават една година отпуск по майчинство и още година обезщетение за гледане на дете до навършване на 5 г. на децата, а не както е в момента, съответно до 1 г. и до 2 г., предвиждат промени в Кодекса на труда и в социалния кодекс. Те са предложени от депутатите от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, Жара Пенева и Захари Георгиев. Аргументите на вносителите са, че така ще се стимулират осиновяванията и ще се подпомогне държавната политика на деинституциализация.

„Ваканционен махмурлук” тръгва по морето
В. Новинар

Кампания „Ваканционен махмурлук” стартира по Черноморието ни британското посолство у нас. Идеята е туристите между 16 и 30 години да получат полезна информация, за да не пострадат след алкохолните си запои. Според консула на Великобритания Джон О`Шонеси климатът в България бил главният виновник за бързото напиване на сънародниците му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още