IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Ненатоварването на американските централи води до двойно плащане

Около 498 млн. лв от продажбата на квоти за въглеродни емисии ще бъдат използвани за намаление на цената от зелена енергия, отбеляза бившият министър

20:04 | 29.07.13 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев заяви в ефира на БНР, че в предварителните предложения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на електроенергията има доста притеснителни неща.

По думите му една голяма сума от продажбата на квоти за въглеродни емисии – около 498 млн. лв в следващата една година, ще бъдат използвани за намаление на цената от зелена енергия. „Проблемът е, че и най-оптимистичните прогнози бяха за 250 млн. лв. Трябва да се натовари бюджетът, т.е. всички граждани. Това обаче ще стане през данъците, а не през цената на тока, с една нереалистична прогноза за приход от въглеродни емисии“, отбеляза бившият министър.

Според Асен Василев финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК) е изключително крехко.

„Ако тези пари от продажбата на квоти не влязат в НЕК, а има разходи за зелена енергия, ще има дупка от 200-300 млн. лв. И това ще е така, ако приемем най-оптимистичните прогнози за продажби на квоти. Това е пълен нокаут за НЕК. Ненатоварването на американските централи, освен че води до двойно плащане, оставя без работа и трудещите се в самите мини“, коментира Василев.

„Това ще означава или двоен скок в цената на въглищата, или съкращения в Маришкия басейн. Надявам се да не се стигне до това и ДКЕВР да го е разчел правилно“, допълни още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Това което разбирам е че половин милиард от държавния бюджет ще бъде насочен към зелената енергия и то само за една година. Честито ви намаление на тока . Много яка мярка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Три са важните неща в енергетиката - До кога ще действат сключените вече договори ? Какви нови договори ще се сключват ? Кога ще започне да работи енергийна борса и всеки да може да избира от кого да купува енергия, като си плаща преноса според разстоянието до източника ? Всичко друго е крепене на положението и скъпоструващи проблеми без край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Vesko94
преди 10 години
В момента производството на ток е с около 1500-2000 MW повече, отколкото беше през пролетните месеци. Съгласен съм обаче, че това не решава проблемите на енергетиката. Четох някъде, че още има някакви спънки пред износа. Надявам се да започнат да изпълняват точките от доклада на СБ и ЕК и да се пристъпи към по-съществено подобрение на ситуацията по цялата верига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
toto 2
преди 10 години
Ами да вземем да не си изключваме уредите ,за да има работа за миньорчетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
MarkoM
преди 10 години
Де да беше проблема само в НЕК! Тя държавата ни е в тоталена закъсация от 2011 насам.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
shpono
преди 10 години
Не е крехко, катастрофално е. НЕК е пред фалит както и всички по веригата в енергетиката. Нито един от проблемите в енергетиката посочени от международни експерти повикани от служебното правителство не е решен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още