IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест спря строителството на магистрала "Марица"

Служителите в „Пътни строежи“ спряха работа заради неплатен извънреден труд

16:22 | 29.07.13 г.
Протест спря строителството на магистрала "Марица"

Протест спря строителството на магистрала „Марица“, съобщиха от КНСБ. Служителите в пловдивската фирма „Пътни строежи“, строяща участъка от магистралата между Любимец и Капитан Андреево, спряха работа тази сутрин в знак на протест за забавени плащания за положения извънреден труд.

Средномесечно положеният извънреден труд е 40 часа на всеки служител, допълват от синдиката. Освен това забавено плащане, протестът е насочен и срещу сключените индивидуални трудови договори с работниците, които не са съобразени с минималните изисквания в Браншовия колективен трудов договор.

Така работните заплати в дружеството са под договорените суми за отделните професии в колективния трудов договор.

Припомняме, че през април 2013 година служителите в „Пътни строежи“ стачкуваха заради неизплатени заплати за период от повече от година и половина. Тогава от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че изплащат редовно дължимите суми за изграждането на магистралата и посъветваха протестиращите да се обърнат към Инспекцията по труда.

Магистрала „Марица“ трябва да свърже магистрала „Тракия“ (при пътен възел „Оризово“) с ГКПП „Капитан Андреево“. Планираната дължина е 117 километра. В момента се изграждат два лота – от Оризово до Димитровград и от Димитровград до Харманли или общо дължина от малко над 65 километра. Стойността на строителството е почти 204 млн. евро, като 163 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Транспорт“.

Изпълнението на проекта трябваше да стане в края на 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още