IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Чавдарова: В актуализацията на бюджета трябваше да бъдат включени и общините

Задълженията на местната администрация са към малкия и среден бизнес, коментира изпълнителният директор на НСОРБ

10:44 | 29.07.13 г.
Г. Чавдарова: В актуализацията на бюджета трябваше да бъдат включени и общините

В актуализацията на бюджета трябваше да бъдат взети предвид и задълженията на общините, коментира в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя допълни, че брутната задлъжнялост на местните администрации е около 150 милиона лева, а неотложните плащания са между 70 и 80 милиона лева.

„Важно е да се отбележи още, че нашите задължения са към малкия и среден бизнес, което в някои случаи може да се окаже фатално за тях“, допълни Чавдарова.

Тя коментира и проблемите пред усвояването на европейските средства от изтичащия програмен период. По думите й парите, които има риск да останат неусвоени са между 200 и 300 милиона евро.

Чавдарова подчерта, че процентът не е голям, но „ако не бъдат усвоени средства по конкретни мерки, ще останем без финансиране през следващия програмен период“.

По думите й проблемът е, че трябва да бъдат усвоени пари за последните три години. Тя поясни, че част от проектите буксуват на етап възлагане и изпълнение на обществени поръчки.

Чавдарова алармира, че въпреки кратките срокове, няма никаква промяна в обработката на исканията за плащания и съгласувателните процедури.

„Тук могат да помогнат областните управители“, заяви Чавдарова.

Тя е категорична, че процедурите по възлагане на обществените поръчки трябва да бъдат опростени.

Сред основните притеснения на местната администрация за следващия програмен период е това, че могат да бъдат върнати в изходно положение вече установени практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още