През последните години биологичното земеделие бележи постоянен ръст и интересът към биологично произведените храни и напитки се засилва в световен мащаб. През 2009 г. биоземеделието в ЕС заема 8,6 млн. ха, или 4,7% от използваната селскостопанска площ на ЕС-27.
В България биологичното земеделие също се радва на постоянно растящ интерес от страна на производители и потребители. За разлика от останалите сектори, биопроизводството расте не в проценти, а в пъти.
От 2006 г. до края на 2012 г. броят на биологичните оператори е увеличен повече от 9 пъти и те стават 2016, а сертифицираната земеделска земя като площ е увеличена близо 7 пъти – 40 378 ха. От биологичното производство през 2012 г. най-предпочитани са трайните насаждения, техническите и зърнено-житните култури.
Експертите посочват, че българските биологични продукти са качествени и конкурентоспособни – над 90% се изнасят в ЕС, САЩ и Япония. Освен това България е най-големият производител на биологично розово масло в света. Вътрешният пазар на биопродукти е в процес на развитие и постоянно расте броят на търговските обекти, които ги предлагат.
Проблемите пред сектора са следните: липсват данъчни стимули, а банките трудно кредитират биопроизводството и преработката. Все още само 10% от произведените в България биохрани се предлагат на вътрешния пазар, посочват авторите на анализа.
преди 11 години Работя в този сектор над 10 години. Мога да ви кажа че е пълно с фирми работещи на сиво даже и черно, а административния натиск върху този тип бутикови производства е жесток. ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което искаме от държавата е просто да намали натиска и да санкционира работещите на черно. Не искаме друга помощ, всичко останало ще си осигурим сами (за разлика от другите сектори). отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години То се предлагат биохрани в бг, ама цените... отговор Сигнализирай за неуместен коментар