Една от посоките, в които България трябва да насочи земеделието си, е развитието на нишовите пазари, производството на продукти с висока добавена стойност, които никой няма да може да конкурира поради тяхната специфичност и уникалност. Това е една от препоръките в Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България в периода 2014 – 2020 г., публикувана от земеделското министерство.
Наред с развитието на другите сектори, се препоръчва да се наблегне и на продуктите, за които квотите за пазарите са неограничени не само в рамките на ЕС. Към тях спадат вината, десертното грозде, млечните и месни продукти от местни породи животни. Тук се включват и редица плодове и зеленчуци, отглеждани биологично, тъй като България е една от страните в света с най-добри природни дадености за такова производство.
В условията на глобализация местните пазари и продукти може да противодействат на процеса на унификация на производството и потреблението, налагани от големите търговски вериги. Техният дял нараства и продуктовото разнообразие и специфичните характеристики на местните продукти отиват на заден план.
Шансът на малките стопанства, където разходите за труд са по-големи, е в желанието на потребителите да купуват качествени продукти, свързани с определен регион. С други думи – да произвеждат качествени продукти с висока добавена стойност.
Авторите на анализа смятат, че развитието на местните пазари трябва да заема по-значимо място в селскостопанската политика.
Досега Общата селскостопанска политика и аграрната политика на България са били насочени предимно към защитата на интересите на големите производители. Общественият интерес изисква да се провежда балансирана политика, която да позволи успешна дейност и на по-малките ферми, препоръчват експертите.
В момента анализаторите отчитат процес на загуба на конкурентоспособност. Те припомнят, че България е загубила традиционните си пазари, а в същото време е увеличен вносът на храни, напитки и цигари, основно от ЕС.
В анализа се припомня, че в момента на българския пазар доминират чужди продукти, но прогнозата е, биологичното земеделие да придобие първостепенна важност във всички подотрасли на земеделската дейност. На дневен ред е въпросът за устойчивото управление на природните ресурси и на дейностите, свързани с климатичните промени, твърдят учените.
преди 11 години Работя в този сектор над 10 години. Мога да ви кажа че е пълно с фирми работещи на сиво даже и черно, а административния натиск върху този тип бутикови производства е жесток. ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което искаме от държавата е просто да намали натиска и да санкционира работещите на черно. Не искаме друга помощ, всичко останало ще си осигурим сами (за разлика от другите сектори). отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години То се предлагат биохрани в бг, ама цените... отговор Сигнализирай за неуместен коментар