IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата и омбудсманът се самосезират заради сблъсъците на протестите

Кадрите са показали, че трябва да бъде търсена отговорност на хора и от двете страни на барикадата заради насилие

13:22 | 25.07.13 г. 1
Прокуратурата и омбудсманът се самосезират заради сблъсъците на протестите

Прокуратурата и омбудсманът Константин Пенчев ще се самосезират във връзка с протестите от 40-я ден, когато имаше директен сблъсък между протестиращи и полицаи пред Народното събрание. Това става ясно от изкаване на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет и на националния омбудсман Пенчев, съобщи агенция "Фокус".

Прокуратурата работи върху сблъсъка между протестиращи и полицаи от вторник вечерта. Държавното обвинение ще се самосезира за употребата на сила върху и от страна на служители на реда по време на изпълнение на служебните задължения, обяви Цацаров. Той уточни, че кадрите от сблъсъците са показали, че трябва да бъде търсена отговорност на хора и от двете страни на барикадата заради насилие. Той добави, че очаква максимално съдействие от страна на МВР.

Същевременно омбудсманът Пенчев образува проверка по собствена инициатива по повод на упражнено насилие при провеждането на протеста на 23 юли.

За събирането на всестранна и пълна информация по случая омбудсманът настоява министърът на вътрешните работи да извърши проверка и да отговори какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР, употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила и доколко това е било "абсолютно необходимо" и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им, какъв е броят на пострадалите.

В писмото до министъра на вътрешните работи омбудсманът пита и дали са гарантирани трудовите права на служителите на МВР, ангажирани с осигуряването на обществения ред по време на продължаващите вече 42 дни протести, като междудневната и седмичната почивка в установения минимален размер за предотвратяване на натрупването на умора и претоварване на служителите от МВР, отчетността и заплащането на полагания извънреден труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
то хубаво това, защото постановката с протестите вече показва отчаянието на ГЕРБ, че наливат пари в протестите, а те нямат ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още