IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 юли

08:25 | 20.07.13 г.
Преглед на печата за 20 юли

Внимавай в рейтинга
в. Капитал

Можете ли да си представите, че турският сериал "Пепел от рози" е бил гледан от 60 хиляди мъже повече в сравнение с излъчващия се по същото време мач от европейското първенство по футбол? Картината действително е такава, поне според данните на компанията, измерваща зрителския интерес, GARB. Историята помни много случаи на съмнения в достоверността на пийпълметричните данни за гледаемостта. Потребителите им - телевизии, рекламодатели и рекламни агенции, отдавна направиха свой комитет. И те настоявят за независим одит на системата, по която доставчикът на данни – GARB, измерва телевизионната гледаемост. Одитът започна и ще приключи през октомври.

Напрежението в сектора относно достоверността на пийпълметричните данни се изостри допълнително, когато на пазара се появи нова пийпълметрична агенция, чешката Mediaresearch. Компанията заяви присъствието си на пазара още в края на 2012. Няколко месеца след като започна ежедневно да предоставя данни за телевизионната аудитория, тя вече има сключени договори с телевизии, рекламни агенции и продуцентски къщи. В момента 18 тв канала правят анализи и планират дейността си, използвайки данни от Mediaresearch. Откакто това се случва, много от играчите на медийния и рекламния пазар констатират сериозни различия в данните на GARB и тези на чешката компания.

Съмнително доверие
в. Капитал

Преди три месеца беше обявена продажбата на един от трите големи телекома - "Глобул". Процедурата беше дълга, но щом OTE избра норвежката Telenor, купувачът излезе веднага публично и заяви: "Ние сме тези и тези, купуваме по тази и тази причина и имаме такива планове за "Глобул"." Освен това каза точно колко плаща, за да стъпи на българския пазар. С две думи: така се прави. И това е подходът на всеки инвеститор, който иска сериозно да развива честен бизнес в България. Уви, вече втора седмица нищо подобно не се случва около продажбата на най-голямата пенсионна компания в България - ПОК "Доверие". А тя управлява парите за втора пенсия на 1.25 милиона българи, което я прави важен икономически актив, при това с публичен ресурс.

През последните дни единственото, което официално стана ясно, е, че купувачът е United Capital. Така четири дни преди края на преговорите по сделката избраният кандидат за "Доверие" е с неясни собственици, неясни капитали, променящо се ръководство  и най-вече с неясни планове. По тази причина всеки по-голям български играч бе заподозрян, че стои зад сделката. Още повече че двамата кандидати, останали в процедурата след United Capital, бяха банкерът Цветан Василев чрез "Бромак" и предприемачът от фармацевтичния бранш Огнян Донев чрез "Индустриален холдинг Доверие". Връзките в миналото на част от лицата около United Capital пък водеха към още различни бизнес интереси в страната. В добавка имаше и няколко хипотези за руско участие.

Прокуратурата се прицели в Бойко Борисов за "Мишо Бирата"
в. Сега

Прокуратурата е възобновила разследването по скандала "Мишо Бирата", в който главни действащи лица бяха бившият премиер Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и ексшефът на митниците ген. Ваньо Танов. Този път ще се проверява дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу пивоварната "Леденика", собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов, и дали има данни за търговия с влияние. Това съобщи пред "Сега" зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

"Ще проведем разследване на съдържанието на разговора. Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка", обясни Сарафов. По думите му при последното разследване удобно е пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Според зам. главния прокурор на привикване за разпит подлежат всички участници в тези разговори - Борисов, Танов, Дянков. Сарафов обаче уточни, че наблюдаващият прокурор ще преценява кого да повика и кога.

Орешарски ще иска затварянето на мина "Ораново", ако е рискова
в. Сега

Премиерът Пламен Орешарски ще настоява мина "Ораново" да бъде затворена, ако проверките покажат, че е прекалено рискова. Според него, преди да се търсят отговорни, трябва да се изчакат резултатите от инспекциите на социалното министерство и на прокуратурата и да се уточнят причините - дали е елементарен експлоатационен риск, или има и пропуски в работата. "След като видим резултатите от проверките, ако е прекалено рисково, аз лично бих настоявал да се прекрати експлоатацията на мина "Ораново", не можем да жертваме хората", беше категоричен Орешарски.

Спасителната акция по търсенето на двамата затрупани миньори Иван Лазаров (35) и Николай Михайлов (42) продължава. Двамата са в неизвестност от вторник сутринта, когато при срутване на скала останаха затрупани на 300 м под земята, а колегите им Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха. Според икономическия министър Драгомир Стойнев акцията по спасяването им продължава, но ситуацията е критична.

Продажбите на коли паднаха с 8 на сто
в. Стандарт

Продажбите на нови автомобили в България са паднали с 8% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2012 г., сочат данни на европейската Асоциация на автомобилните производители. За полугодието у нас са продадени 8971 нови автомобила. Като цяло в ЕС за полугодието са продадени над 6,2 млн. нови коли, което е спад с 6,6%.

70% отлив на наши туристи от Турция
в. Стандарт

През юни, който е един от силните месеци за туризма, в Истанбул са били отменени над 50% от резервациите на чуждестранните туристи. Председателят на Дружеството на турските хотелиери Тимур Байъндър каза, че протестите за парка "Гези" са главната причина за отлива. Отлив има и в броя на българските туристи. По думите на специалистката Мелике Гювен през юни са били отменени около 70% от резервациите от България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още