IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се гарантиран минимум евросредства до 2020 г. за бизнеса

Социалните партньори искат блокиращо малцинство при взимането на решения от Комитетите за наблюдение на оперативните програми

14:30 | 19.07.13 г. 3
Обсъжда се гарантиран минимум евросредства до 2020 г. за бизнеса

От ИСС смятат, че най-изостанала е подготовката на новата оперативна програма „Конкурентоспособност“. Пламен Димитров подчерта, че има опасения, че програмата изобщо няма да е готова в момента, в който Споразумението за партньорство и пакетът оперативни програми трябва да бъдат изпратени в Брюксел.

Съветът смята, че четирите водещи направления на програмата (предприемачество, иновации, интернационализация и околна среда) изобщо не покриват реалните потребности на бизнеса. Сред секторите, за които се предвиждат стимули, не са индустриалните и не става ясно на базата на какви критерии са подбрани посочените сектори и какви ще са резултатите от ускореното им развитие. Не са отразени и пропуските и постиженията от сегашния програмен период.

Според ИСС насочването на средства към изграждане на сграден фонд и към финансови инструменти няма да доведе до разкриването на устойчиви работни места. Призивът е да се заложи повече на грантовите схеми съобразно потребностите на бизнеса, да се съкрати времето от подаването на проекта до подписването на договора и практическото му изпълнение, а в оценяването на проектите да се включат и независими експерти.

По думите на Димитров най-добре върви подготовката на програмата „Региони в растеж“, като основната препоръка по нея е да се акцентира върху енергийната ефективност на сградния фонд.

За оперативната програма „Транспорт“ се препоръчва да се намери баланс между инвестициите в пътна, жп, водна и летищна инфраструктура, както и БДЖ „Пътнически превози“ да се включи като бенефициента по програмата.

Съветът се притеснява и от намаляването на заявения бюджет на програмата, което може да компрометира изпълнението на заложените цели, включително и за подготовката на приоритетните проекти.

За оперативната програма „Околна среда“ основна препоръка е бизнесът да се включи като бенефициент. Не е включена и възможност за дерогация по отношение закупуването на квотите за вредни емисии, което е важно за енергийния сектор, подчерта Пламен Димитров.

Основна препоръка за програмата за човешките ресурси е да се обвържат помощите с ангажимент на безработните лица за обучение, квалификация, преквалификация и активно поведение на пазара на труда. Важно е също така да се подобри гъвкавостта и ефективността на пазара на труда, както и да се приложи подходът на интегрираните териториални инвестиции – комбинирано финансиране от различни програми и фондове, предназначено за цели региони и приоритетни социални групи. По думите на Пламен Димитров това са младежите и малцинствените групи.

Що се отнася до науката, ИСС настоява да се осигурят евросредства за системно недофинансираните специалности и направления. За програмата за селските райони се предлага минимум 15% от директните плащания да се насочат към специфичните сектори (производство на зеленчуци, животновъдство, трайни насаждения), да се позволи прехвърлянето на средства между първия и втория стълб на подпомагане, да се включи напоителната структура, както и инвестициите в човешки капитал.

Препоръчва се и прилагането на интегриран подход земеделие – преработка – туризъм, както и залагането на мярка за ранно оттегляне на по-възрастните фермери, за да се освободи място за навлизане на повече млади фермери на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абе защо се дракате за глупости /манипулации/ и не се сетите за следното съвпадение: - БГ е страната с най-висок процент (96%) собственни жилища (след Румъния 97%)! - БГ е страната с най-малко ЕС плащания на глава от населението (фондове субсидии, ала-бала, дрън-дрън...)!Та взрете се в поръчката, а не в отклоняващите вниманието ВИ циркове изпълнени от лоши артисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Добро утро, Спасе. И откога положението в държавата не е никак розово според тебе? Защото аз не си спомням някога да е било много розово. Червено - да, но розово никога. Сега положението се движи от сиво към черно и няма никакви признаци, АМА НИКАКВИ !!! Да тръгне в някаква друга посока. Ако решиш да ми отговаряш, моля те не използвай думичката "трябва", защото съм алергичен към нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
трябва да се действа, че положението в държавата не е никак розово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още