IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Държавните политики не позволяват на хората да забогатеят

Има резон в увеличаването на дефицита, твърди икономистът от Центъра за либерални стратегии

23:46 | 18.07.13 г. 7
Георги Ганев: Държавните политики не позволяват на хората да забогатеят

Българските държавни политики държат хората бедни, каза в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

„Тази част от обществото, която има финансови трудности, умишлено е на това ниво и не и се позволява да забогатее“, допълни той.

Според него самият факт, че държавата решава с колко и как да бъдат повишени доходите е достатъчно доказателство. „Пенсионната система функционира също със сходна идея“, каза Ганев.

Той посочи за пример и образованието в страната като способ за влияние над хората. “Масово гражданите излизат необразовани, стимулират ги да зубрят, а не да мислят. Съответно, след като се изучат, те не могат да си намерят високо платена работа и стават зависими от това, което им даде държавата”, обясни икономистът.

Относно актуализацията на бюджета и аргументите на финансовото министерство Ганев коментира, че в част от тях има резон. “Увеличаването на дефицита не е толкова лошо. Необходимо е да има буфери в случай на нужда. Друг е въпросът дали ще се изхарчат тези пари”, каза експертът.

Той припомни, че предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г. Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 г. на практика обаче изчерпват одобрения лимит, уточни още Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Единственият период в българската история. когато *** работеха наравно с българите, а понякога и повече, беше при червените чудовища! хаха...! От тогава са и единствените останали примери на ***-лекар, ***-адвокат, ***-инженер и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
...Все пак, хубавото е, че като че ли това се осъзнава и малко по малко се правят опити за някаква промяна. Лошото пък е, че всички досегашни правителства започваха с такива опити, но в края на краищата завършваха с влошаване на положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Фактически, средната (производителната) класа е мачкана безмилостно с данъци и осигуровки за да може да има за олигарсите, държавните чиновници и консуматорите. Ето едно грубо сравнение: общо заплатите на всички работещи са около 18 млрд. лева годишно, а държавния бюджет (парите, които държавата харчи) са около 30 млрд. лева. Вярно, че има известно припокриване на част от тези суми, но и така се вижда, че фактически държавата е този с големия и ненаситен търбух и тя е която задушава активната част от населението (като не забравяме, че освен огромното финансово бреме, което налага, държавата подтиска и със стотици ограничителни режими, неефективна администрация и сериозни приятелси кръгове).По-точни сметки за "ниските" данъци у нас:http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 10 години
Кейн - ти наистина си червено чудовище, правилно ти казват така. Значи според тебе държавата направо трябва да ограби "капиталистите", за да има повече пари за развъждане на *** - вместо да прати същите да работят? И как тогава ще задържим тук тия "капиталисти", за да създават работни места и да плащат данъци, макар и 10%-ови? А Мусолини, когото споменаваш, е превърнал Италия от една мизерна дупка в южна Европа, във велика и просперираща страна.България е бедна именно защото управляващите водят "социална политика", купувайки си електорат и угаждайки на западноевропейските врагове на Отечеството ни. Ние храним най-многобройните ***, чиновническа и ушева популация на света - и се ЧУДИМ ЗАЩО СМЕ БЕДНИ??? Реално всяко Българско семейство храни по един "ром" - отделно чиновници и пенсионери - а управляващите се чудят, защо тия хора нямат деца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Ганев казва нещо, което и аз съм мислил - противопоставянето (вече) не е между ляво и дясно (бедни - богати), а между (все по-малко) работещи и изкарващи реални блага и огромно количество хора, които само консумират. Като във втората категория влизат както "капиталисти" (олигарси), които са такива само благодарение на връзки с държавата, така и голямо количество мат'рял, за който всеки неахе и на който държавата подхвърля трохи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 4
Lo_Ridah
преди 10 години
А твоя проблем е че всъщност си глупав, но явно смяташ че не си.Какво направиха французите като им опънаха големия данък ? За Депардийо чете ли нещо по вестниците ?Само си виж логиката - държавата да вземе парите на богатите и да ги даде на бедните.Аз просяк дето чака на държавата не искам и не смятам да бъда. Искам от държавата среда, в която да не ми се пречи да си вадя хляба по законен начин.А социалното ти правителство това не го осигурява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 33
kane
преди 10 години
Тази част от обществото, която има финансови трудности, умишлено е на това ниво и не и се позволява да забогатее.........................................................Ганев е поредният лобист на Коч фондацията и прочие милиардери, които се борят със синдикатите и прогресивните данъци по цял свят. Те финансират подобни лайненца като Ганев, за да проповядват либерализма, капитализма и фашизма по светаНаистина са бедни хората заради държавата!Защото не им опъне 75% данък за прходите над 1 мил/год на богатитеЕто за това са бедни бедните в РБ/а и на всякъде по света/, защото в строя капитализъм трябва да има Царе и рая и роби. Трябва фабрикантите да управляват правителството като при МусолиниЕто това ви чака сънародници... Прости стеЗащото вместо да се образовате и информирате вие стачки правите против социалното си правителство и пак искате пръчки да ядете от капиталиста... огледайте се как живеят сънародниците ви Проблем на българина е че е беден, но смята че това временно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още