IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не зам.-министър, а съвет ще решава неотложните проблеми в туризма

Браншът не можа да издигне консенсусна кандидатура за зам.-министър с ресор туризъм, обясни вицепремиерът Даниела Бобева

16:41 | 17.07.13 г. 1
Не зам.-министър, а съвет ще решава неотложните проблеми в туризма

Правителството няма да назначава зам.-министър с ресор туризъм, защото липсва консенсусна за бранша кандидатура, обясни вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция в Министерския съвет след редовното заседание на кабинета.

Наскоро браншът предложи шестима кандидати на правителството като болшинството от организациите изразиха подкрепата си за председателя на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев, но има и такива, които не са застанали зад никого.

Така проблемите на туризма ще бъдат решавани от Съвет, в който ще бъдат поканени и шестимата, предложени от бранша. В съвета ще участват и ресорни министри. Първото му заседание ще е в петък.

Бобева заяви, че има 10 ключови проблема, свързани с морския туризъм, които Министерският съвет има интерес да реши в най-скоро време. По думите й традиционно се занимаваме с летния туризъм в последните дни преди началото на сезона, а това трябва да става много по-рано.

Сред проблемите, поставени от бранша, са туристическите визи. „Хората от сектора искат евтини визи, които да се издават бързо", обобщи Даниела Бобева.

Друг проблем е липсата на гаранции за ниски цени на транспорта на туристите до Черноморието, включително с нискотарифни самолетни компании. По думите на Бобева голяма част от въпросите за решаване не са нови – плажове без концесионери, недостиг на спасители и на професионални кадри за туризма. 

Има идеи за специални програми за обучение, за да осигурим спасители по Черноморието, защото не трябва да се допускат злополуки, каза вицепремиерът.

Браншът e отправил и критики, че България не се рекламира достатъчно навън като туристическа дестинация. Даващи стаи под наем през сезона пък са съобщили на Бобева за високи такси и административни пречки. Вицепремиерът заяви, че това е „една хубава част от спецификата на българския туризъм“, която не трябва да се убива с прекалена бюрокрация.

От бранша са пожелали още контролните органи да си вършат работата по-дискретно, за да не предизвикват съмнения за нередности у туристите.

Още новини от България можете да прочете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 10 години
Като видях кандидатурите нистина няма кой от тях да назначат.Един е спец по алкохолен туризъм, друг по укриването на реализирани нощувки, трети военен, другият специалист по всичко, следващият е журналист, но вероятно, както казваше един бивш шеф на управление в Комитета по туризъм "познава туризма като клиент". Последният само става по биография, но пък лобито му е слабо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още