IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса се разплати с аптеките до края на май

Отпуснати са 23 милиона лева за покриване на задълженията към търговците на лекарства на дребно

13:39 | 17.07.13 г.
Здравната каса се разплати с аптеките до края на май

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) преведе към районните здравноосигурителни каси 23 милиона лева, които трябва да бъдат изплатени на аптеките за втората половина на месец май, съобщават от касата.

По-рано днес (17 юли) Българският фармацевтичен съюз алармира за получени сигнали от аптеки за забавени плащания от страна на касата. Просрочени са плащанията от НЗОК с падеж 12 юли 2013 г., което затрудненява снабдяването с лекарства, посочват от организацията. 

Преразходът в бюджета на здрванта каса за лекарства е основна причина за забавянето на плащанията. Новият управител на институцията Румяна Тодорова даде заявка за задълбочена финансова проверка точно на парите за медикаменти, където е и най-големият преразход за поредна година.

Според фармацевтите основният проблем при лекарствоснабдяването и достъпът на пациентите до нужните медикаменти е свързан с неефективното изразходване на средства в системата на здравеопазването.

От съюза настояват всички инициативи за законодателни промени и мерки в областта на фармацията да бъдат обсъждани и съгласувани с представители на съсловната организация, както и да бъде въведен етичен модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в държавите-членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още