IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът може да загуби 1 млрд. евро от ЕС заради пропуск в договарянето

Законът за обществените поръчки трябва да е максимално справедлив и удобен за малките предприятия, смятат от БТПП

12:30 | 16.07.13 г. 1
Бизнесът може да загуби 1 млрд. евро от ЕС заради пропуск в договарянето

Бизнесът може да загуби около 1 млрд. евро европейски средства от сегашния програмен период заради пропуск в договарянето на условията, каза в ефира на Bulgaria On Air Йосиф Аврамов, член на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата.

Той прогнозира, че бизнесът ще усвои около 60% от отпуснатите европейските средства, но точният размер ще стане ясен със сигурност към края на 2015 г. Аврамов посочи, че е важно да се следват определени стъпки за по-пълноценното усвояване на средствата от оперативни програми към Европейския съюз.

Приоритетните оси, на които трябва да се наблегне в оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации“ са предприемачество и развитие на бизнеса, иновации, зелена и енергийно ефективна икономика и интернационализация и услуги на бизнеса, смята Аврамов. Той посочи, че има области, в които се изостава с усвояването на средства заради високия процент на съфинансиране, което е и първата точка при обсъжданията. Все пак според него има вероятност да се спечели по-голямо финансиране през следващия програмен период, но е необходимо и да се помисли за увеличаване на броя и разнообразието на фондовете.

„Предстои тази седмица да бъде внесен Законът за обществените поръчки и е важно, че малките и средни фирми вече няма да бъдат само подизпълнители, а ще могат директно да участват в обществените поръчки. Законът трябва да е максимално справедлив и удобен за малките предприятия“, каза още експертът.

Целия разговор вижте на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Хайде сега...!Мафията ще остане с 1 млрд. по бедна!Голяма работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още