IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 юли

07:45 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 16 юли

От пълно в празно

в. Капитал Daily

Схемите за спасяване на държавните фирми от новото правителство набъбнаха с още една - заради слаба ликвидност дължимият дивидент се отсрочва за средата на ноември. В дъното на проблема е Българският енергиен холдинг, става ясно от последната стенограма от заседание на кабинета. Докато иска отлагане на плащането на 80% от печалбата си от 242 млн. лв., държавният енергиен мастодонт се кани да отпусне заем от 137 млн. лв. на дъщерното си дружество ТЕЦ "Марица-изток 2". Без обяснения към публиката защо е нужно.

Така, след като почти 30 млн. лв. от приватизация се изляха непрозрачно към ВМЗ (виж стр. 9), а транспортният министър започна план да мести сгради от болни към здрави дружества, сега държавата се готви за пореден голям трансфер към затънало предприятие. Нищо че през май "Марица-изток 2" обяви, че е намерила резерв от 100 млн. лв. за намаляване на разходите си.

Сопотски потайности

в. Капитал Daily

Налетите в държавната ВМЗ - Сопот, 27.5 млн. лв. се харчат непрозрачно. "Капитал Daily" попита Министерството на икономиката за какво отиват средствата и кой е техният получател. И въпреки че отговорът отне седмица, той съдържа само едно конкретно изречение - 20 млн. отиват за плащане на стари дългове, а остатъкът - за заплати и оборотни средства. Обяснението е, че информацията е класифицирана.

Това обаче е публичен ресурс - парите за ВМЗ бяха предоставени под формата на увеличение на капитала от "Държавна консолидационна компания", в която постъпват средства от приватизация. Затова данъкоплатецът има право да знае за какво се разходват средствата. И няма как да е класифицирана информация размерът на просрочените заплати и как и кои кредитори са предпочетени, при положение че дружеството има над 150 млн. лв. дългове. Секретни може да са данните единствено за контрагентите по военните поръчки.

Столичната община обмисля да намали броя на такситата

в. Сега

Седмица след трагичния инцидент на столичния бул. "Цариградско шосе", когато таксиметров шофьор помете 12 души на спирка на градския транспорт, а едно момиче почина, институциите започнаха да се лутат между куп законодателни и административни промени. Столичната община обмисля да се намали броят на такситата в София, които в момента са около 5800.

"С разширяването на метрото и новите превозни средства се поставя въпросът това ли трябва да е максималният брой на такситата в столицата", коментира зам.-шефът на транспортната комисия в общината Вили Лилков пред Нова тв. Той обясни пред "Сега", че разговорът е започнал още преди месец, но тепърва предстои да се обсъжда в детайли и сега не би могло да се каже какво да е намалението. Не бе уточнено и на каква нормативна база ще се стъпи, за да се наложи ограничението.

Изборите увеличиха печалбата на "Информационно обслужване"

в. Сега

Парламентарните избори са вдигнали печалбата на държавната компания "Информационно обслужване". Фирмата, която по традиция обработва изборните резултати, има 2.37 млн. лв. печалба за първата половина на годината, съобщиха от компанията. Така дружеството е отново с положителен финансов резултат след изключително негативните данни за 2012 г., когато регистрира загуба в размер на над 2.5 млн. лева. За цялата 2011 г. печалбата е била едва 74 000 лв. Приходите на компанията за периода януари-юни 2013 г. са 11.5 млн. лв. - ръст от 38% в сравнение с 8.3 млн. лв. за същия период на 2012 г.

Енергото иска до 8% надценка на тока

в. Стандарт

Между 5 и 8 на сто трябва да бъде надценката, която ЕРП-тата в качеството си на доставчик от последна инстанция ще слагат върху цената на тока за клиенти на средно напрежение. Това каза председателят на УС на "Енерго-Про" Пламен Стефанов при обсъждане на методиката за образуване на цената на тока на доставчик от последна инстанция. ДКЕВР предлага тя да включва цената, на която ЕРП-то купува ток от НЕК, и до 3% надценка за доставката на този ток. Според Стефанов надценката трябва да е по-голяма заради разходите за балансиране на мрежата при по-високо и по-ниско потребление, които за година са около 50 млн. лв. Ако тези разходи не бъдат включени отделно в цената, Стефанов предлага надценката да е 5-8%.

Данъчни атакуват курортите

в. Стандарт

Масови проверки за касови апарати в курортите и селищата в област Пазарджик започнаха от вчера. Данъчните ще обикалят Цигов чарк, Свети Константин, Велинград, Атолука, Розовски вриз и Панагюрски колонии, които се напълниха с отпускари. В тези места се вихри търговия, която невинаги е законна, обясниха данъчните. Минимум 3000 лева е глобата за липса на касов апарат. Ако търговците не издават касови бележки, подлежат на санкция от 500 до 2000 лв. За физически лица глобата е от 100 до 500 лв.

Пълна промяна за 84 моста в София

в. Новинар

Общо 84 моста в столицата са обновени в периода 2007-2012 г. Сред тях са и големи мостове като надлеза по бул. „Брюксел”, моста „Чавдар”, мостовете на надлез „Надежда” и по-малки обекти по населени места, както е във Владая. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на две съоръжения в село Владая.

Фандъкова поиска от експерти и препоръки за подобряване на дейностите по охрана на всички обекти от критичната инфраструктура, за които общината отговаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още