IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

58% от българите подкрепят протестите срещу кабинета, по данни на НЦИОМ

37 на сто искат правителството да подаде оставка веднага

12:39 | 15.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
58% от българите подкрепят протестите срещу кабинета, по данни на НЦИОМ

58 на сто от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", а 42% - не. Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 3 и 10 юли сред 1000 души, съобщи БТА.

По-висока подкрепа за протестите социолозите регистрират сред хората на възраст до 49 г., сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния. 67 на сто от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета, както и 57% от жителите на областните центрове и 65 на сто от жителите на малките градове.

52% от жителите на селата не подкрепят демонстрациите. Против тях са и най-често възрастните хора над 60 г., тези с основно и със средно образование,както и представителите на етническите малцинства.

За оставката на кабинета

37% искат правителството да подаде оставка веднага. На тази позиция по-често застават хора на възраст до 39 г., хора с по-висок от средния жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове. За бърза оставка на кабинета се обявяват 42% от столичаните, 40 на сто от жителите на областните центрове, 44 на сто от живеещите в малките градове и 27% от хората, които живеят в селата.

23% искат оставка на кабинета "Орешарски", като не настояват това да се случи незабавно. Вероятно тази позиция се аргументира с идеята "нека първо да се свърши най-неотложното", смятат от НЦИОМ. По-често от останалите такъв отговор дават хората на възраст между 40 и 49 г.

Според 30% правителството не трябва да подава оставка. Това е мнението на най-възрастните - над 60 г. (48 на сто от тях), на анкетираните с основно и по-ниско образование, на живеещите в големи лишения и на жителите на селата (38% от тях).

47 на сто смятат, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35% – че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай. За предсрочни парламентарни избори по-често се обявяват хората на възраст между 18 и 49 г., тези с висше образование (55 на сто от тях), със среден и с по-висок жизнен стандарт, столичани (59 на сто от тях) и на малките градове (54 процента от тях).

Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
мда...сиреч-незабавна оставка и на нови избори пак същото...и пак протести и после пак нови избори...мхм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още