IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Св. Станоев: Липсва креативното мислене за иновации в България

Трябва да се въведе много по-добра система за мениджмънт в страната, твърди предприемачът

14:24 | 12.07.13 г. 6
<p>
	Светлан Станоев<em> Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Светлан Станоев Снимка: Bulgaria On Air

„България е на последно място по иновации в ЕС и това се дължи основно на липсата на креативно мислене“, каза Светлан Станоев, старши фасилитатор в Института за предприемачи на „Сиско” и Магистърската програма по предприемачество и финанси във ВУЗФ пред Bulgaria On Air.

По думите му един от основните проблеми за развитието на иновации в страната е именно липсата на нестандартно мислене.„То противоречи с образователната система в страната, в която децата са задължени да учат много неща наизуст, вместо да мислят“, смята експертът. 

„Необходимо е насърчаването на поведението и мисленето още от училище. Голяма част от младите хора, а и бизнеса в страната, не са на достатъчно високо ниво от гледна точка на т. нар. емоционална интелигентност – не гледат на пазара като място, където могат осъществят своя идея“, обясни той.

Според предприемача проблем е и средата, в която виреят бъдещите предприемачи. „Необходими са общи усилия на бизнеса и държавата, за да се създаде по-добра среда, в която да се осъществяват иновации“, каза още Станоев.

„Ние виждаме повече проблеми със самото мислене, разбирането, че постоянно трябва да правиш малки крачки, за да напреднеш. Тук всеки си представя иновацията като някакво голямо откритие, а не е така“, твърди той.

По думите му в страната липсва добър мениджмънт. „Голяма част от бизнеса казва, че проблемът са парите, за да се работи за нови идеи. Закостенялото мислене – да намерим пари, пък после ще видим какво ще ги правим, трябва да се премахне. Първо са необходими идеите“, допълни предприемачът.

„В бизнеса трябва да се въведе много по-добра система за мениджмънт и за процесите, свързани с иновациите. Напредъкът ще дойде, когато започнат да се правят малки систематични стъпки и тогава ще дойде голямото откритие“, увери Станоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
todor.madolev
преди 11 години
Само като прочета думички като "креативно" и "фасилитатор" и ми се отщява да чета по-нататък. Може Св. (вероятно Св. = Свети?) Станоев да е високо образован, да знае езици и да е уважаван за нещо, но моето уважение го губи само от факта, че се величае фасилитатор. Бих му задал въпроса, знае ли колко български патента стоят в забвение, колко продложения на учени не могат да бъдат патентовани, просто защото парите ги получават някакви "съветващи" и "улесняващи", които никога не са се сблъсквали с българската бюрокрация, когато става въпрос да се върши нещо конкретно, а не да се разтягат локуми? Известно ли е, че разривът между наука и бизнес е толкова голям, защото предприемачът, човек, който се опитва да намери нещо ново, да го внедри в България, гледа как да го вземе възможно най-евтино, пък дори и без пари? Че в университети идват с идея и искания, тогава преподаватели, студенти работят и накрая дошлият ги уведомява, че е взел нещо вносно? Справка - министърът на земеделието, до скоро ректор. Че няма защита за българското? А вие, продължавайте да "креативирате", да източвате фондовете на ЕС за анализи и ненужни съвети, поддаквайте на бюрокрацията, улеснявайте усложненията в процедурите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 11 години
За такива българи като теб, собственикът или началникът е винаги ***. Ех, ако ти беше шеф-собственик, как би ръководил, какъв подход би имал, колко внимателен към хората си щеше да бъдеш....Дори щеше да се обличаш с вкус, а не като онзи, или онази...Само дето поради някакви дребни неизяснени, маловажни, без значение и т.н. причини, ти не си направил фирмата, цеха, веригата магазини. Иначе ги разбираш нещата, спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
leonidoff
преди 11 години
Да не говорим, че критичното мислене директно се наказва, а без него иновациите и оптимизацията в каквато и да е сфера са невъзможни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
jelenski
преди 11 години
Сега когато ГЕРБ не репресират малкият и средния бизнес в полза на приятелските им монополи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Браво на човека много правилно го е казал, но уви малък процент от хората в България могат да го осмислят, че това е най-големия ни проблем. Никой не мисли за някакво развитие и това е *** дума в България и за българския бизнес като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още