IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юли

07:52 | 12.07.13 г. 3
Преглед на печата за 12 юли

Предупреждение към финансовия надзор
В. Капитал Daily

Опит да покажат кой командва парада ще направят депутатите на управляващите БСП и ДПС в отношенията с Комисията за финансовия надзор (КФН) и нейния председател - бившия депутат от ГЕРБ и съосновател на партията Стоян Мавродиев. Повод за меренето на мускулите е изборът на нов заместник-председател, отговарящ за застраховането и член на независимия регулатор, на местата на Борислав Богоев и Антония Гинева, чиито мандати изтичат.

Съгласно действащия закон те трябва да бъдат номинирани от председателя. Управляващите обаче ще променят и Закона за Комисията за финансов надзор, като вмъкнат поправки в преходните и заключителни разпоредби на Закона за допълнителен надзор на финансовите конгломерати. Той бе приет на първо четене, а срокът за промени преди окончателното гласуване изтече във четвъртък, 11 юли.

След поправките председателят на КФН няма да има право да предлага свои заместници и членове на комисията за избор от парламента, а депутатите сами ще издигат номинации, които да гласуват. Така номинациите на Мавродиев просто няма да бъдат разгледани, докато поправките на закона влязат в сила, а след това ще станат нелегитимни.

С апетит за още фабрики
В. Капитал Daily

Индустриалните инвестиции на зелено са рядкост в България, но ако има сектор, който доминира, то това със сигурност е производството на авточасти. От тази седмица има още един пример. Напук на кризата и благодарение на новите си продукти и повече спечелени поръчки българското поделение на турския Teklas Holding - "Теклас България", ще строи трети завод край Кърджали.

Новината не е изключение - няколко седмици по-рано плановете си за разширение обяви друг голям производител на автокомпоненти в България - германско-канадската ixetic. Това наскоро се случи и с Yazaki и Montupet. Представител на същия сектор е и най-новият инвеститор, избрал България за свое производствено предприятие - германската Behr-Hella Thermocontrol.

"Открихме втория си завод миналата година, но той вече работи на пълен капацитет. Затова до края на 2014 г. ще трябва отново да разширим производството си", каза управителят на "Теклас България" Метин Дениз през "Капитал". Компанията произвежда каучукови и пластмасови тръби за охладителните и отоплителни системи на автомобилите и миналата година беше отличена от Българската агенция за инвестиции за вложението си във втория си завод край Кърджали.

Готвят закон за защита от банки
В. Стандарт

Закон за защита от банки готвят депутати. Червената народна представителка Дора Янкова ще стартира обществен дебат другата седмица за нови правила по регулацията на отношенията потребители - банки.

Целта е да се намери общо решение при казуси като ипотека на единствено жилище, когато потребителят изведнъж се е оказал безработен. Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, даде пример със законодателството в Испания.

Там при единствено жилище с ипотека на майка с дете до 2 г. може да се прибегне до ново разсрочване на задължението по погасяването на дълга. Подобна антикризисна мярка се предлага и ако ползвателят на ипотека изведнъж се окаже безработен, уточни още Янкова. А колегите й допълниха, че ще дискутират срокове за разсрочване на рамките на 3, 6 или 9 месеца.

НАП ще ограничи бумащината при ревизия на фирми и граждани
В. Сега

Националната агенция за приходите вече е изпълнила част от мерките за облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса, обсъждани в пакета за подобряване на работата на приходните агенции. До всички териториални дирекции на НАП са изпратени указания да се избягва дублирането при изискване на документи при проверки и ревизии. Работи се и за разширяване на електронния обмен на документи, както и за подобряване на отделни електронни услуги.

Според изпратеното до териториалните дирекции на НАП указание данъчните поделения трябва да създадат по-добра организация на работа и при по-тежки проверки прегледът на документите да се извършва на място в счетоводството на съответната компания. На данъчните дирекции е указано да не изискват документи, които вече са налични в досиетата на задължените лица. Това е и законово изискване, но то редовно се нарушава, признават от НАП.

Единната сметка за плащания към хазната, с която бе отнето правото на данъкоплатеца да посочва изрично какъв тип задължение покрива и бе въведен принципът "най-старите задължения с предимство", може да бъде разделена на две, научи още "Сега".

Заводът за боклук в Хан Богров готов наесен
В. Новинар

Графикът за строителството и монтирането на оборудването на компостиращите инсталации за боклук в Хан Богров върви в срок и трябва да приключи в края на октомври. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети обекта днес.

След това ще се правят изпитателни тествания, допълни тя. Фандъкова обясни, че след Нова година общината възнамерява да започне да преработва хранителните отпадъци.

По време на посещението представители от ръководството на строителната фирма отбелязаха, че заводът е проектиран за 40 хил. тона биоотпадъци, от които 20 хил. тона са хранителни и 20 хил. тона са зелени от поддръжката на парковете и градините в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 11 години
то не може да е все той най-умен. голяма сценка им спретнал и се надявал да не забележат, че прави опити да се окопава в КФН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
този път не му минал номера на Мавродиев да си пренарежда законите както си иска. Излезе, че му схванали схемата с предложените за назначение негови хора и да си продължава прането на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sonka.74
преди 11 години
Ст.Мавродиев не бива да се чуди - по същия начин и той преди няколко години внесе поправки в закона за КФН, с които на практика прекрати мандата на тогавашния председател Чобанов (сега финансов министър) и му зае мястото. Инициираните от новата власт промени връщат нещата в нормалното им русло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още