IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализите за удължаване живота на АЕЦ Козлодуй ще са готови през май 2014 г.

Срокът на експлоатация изтича през 2017 година за пети блок и през 2019 година за шести блок

13:01 | 11.07.13 г.
Анализите за удължаване живота на АЕЦ Козлодуй ще са готови през май 2014 г.

Анализът за удължаване на срока на пети и шест блок на АЕЦ „Козлодуй” ще станат готови до май 2014 година, е записано в проектодоклад за ядрената безопасност у нас. Документът е качен в портала за обществено обсъждане.
Докладът трябва да бъде внесен в Международната агенция за атомна енергия до 16 август 2013 година.

В него е описана процедурата, по която трябва да бъде удължен срокът за удължаване на живота на двата останали блока в ядрената ни централа. Първият етап тече в момента – консорциум между руската Росатомэнерго и френската Electricite de France обследват и оценяват оборудването и съоръженията в двата блока. Техният доклад трябва да бъде публикуван до средата на следващата година.

Припомняме ви, че лицензът на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изтича през ноември 2017 година, а на шести блок – през октомври 2019 година.

При дебатите около закриването на проекта „Белене” правителството на Бойко Борисов коментираха, че по-добрият вариант за страната е удължаването на срока за експлоатация на двата съществуващи блока или дори строителство на нов, седми блок в централата.

Удължаването на лиценза е в ръцете на Агенцията за ядрено регулиране.

От доклада е видно още, че в периода 2010 – 2013 година (до 1 юли) не са регистрирани значими за безопасността експлоатационни събития. За трите години в централата на Международната скала за оценка на ядрени събития (INES) са докладвани общо 40 събития, чиято оценка е 0 по скалата INES.

Сред приоритетите пред страната в областта на ядрената безопасност е изпълнението на Националния план за действие, изготвен след направените стрес-тестове на централата. В документа са предвидени 63 мерки, насочени главно към повишаване устойчивостта към външни въздействия, управление на тежки аварии и аварийна готовност.

Планирано е преобладаващата част от тези мерки да бъдат реализирани до края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още